Bostadsministern vill helst bo i hyresrätt
I våras frågade Hem & Hyra de 349 ledamöterna i Sveriges förra riksdag om sitt boende. Det visade sig att endast 16 procent bodde i hyresrätt.
Mehmet Kaplan, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, och från och med i dag ny bostadsminister, har bott i hyreslägenhet i miljöprogrammets förorter i Stockholm under hela sitt vuxna liv. Sedan fyra år tillbaka bor han dock i ett radhus i stadsdelen Akalla i västra Stockholm.
Mot sin vilja.
Familjen trivdes bra i förorten Husby och ville byta sin hyrestrea mot en fyra, men till slut tröttnade de på de långa köerna.
– Vi ville bo kvar i området så alternativet var att köpa en bostadsrätt eller ett radhus. Vi fastnade för ett radhus i Akalla, berättade Mehmet Kaplan i Hem & Hyras intervju.
Han är övertygad om att makthavarnas boende har betydelse för vilken politik som förs.
– Man har varit väldigt fokuserad på etnicitet, att få in politiker med utländsk bakgrund. Men jag menar att det är minst lika viktigt var man bor, den socioekonomiska faktorn kan aldrig underskattas.
Att så få av de som styr landet bor i hyresrätt märks inte minst på det så kallade rotavdraget, som blivit mäkta populärt bland bostadsrätts- och villaägare.
– Det gäller ju bara dem som äger sitt boende, inte hyreshus. Där handlar det om en ren transfe-rering av skattepengar. Det borde ändras.
Bör man ombilda fler lägenheter till bostadsrätter i socialt utsatta områden?
– Jag tror på att det ska finnas alla upplåtelseformer. Men att ombilda är absolut ingen universal-lösning. Det finns en risk för gentrifiering, att du byter ut befolkningen. Även om ombildningarna är fördelaktiga är det många som inte kan låna hundratusentals kronor.
Bostadsorganisationen HSB var en av de första att applådera valet av en bostadsminister som man hoppas kan ge tydligare fokus på bostadsfrågan.
– Med tanke på de stora utmaningar vi står inför med en akut bostadsbrist är det angeläget att frågan får stort utrymme i den nya regeringen, säger Anders Lago ordförande HSB riksförbund.
Också Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder sätter stor framtidstro i nye bostadsministern Mehmet Kaplan.
– Det känns spännande och bra med en minister som bär med sig erfarenhet och perspektiv från att bo i hyresrätt in i politiken. Dessutom har Miljöpartiet redan sedan tidigare lyft fram satsningar på miljonprogrammet, som är i behov av omfattande renovering.
Under sin regeringsförklaring för den kommande mandatperioden betonade även Stefan Löfven att bostadsbyggandet är av stor betydelse för landets utveckling. Regeringens mål är att det ska byggas 250 000 nya bostäder fram till år 2020, och att miljonprogramsområdena måste rustas upp på ett håll-bart sätt – både miljömässigt och socialt.
Marie Linder är glad över att Sveriges nya statsminister betonar vikten av ett stort utbud av hyresrätter.
– Det är jätteroligt att bostadspolitiken står så högt upp i regeringsförklaringen. Vi hoppas att han inom kort också förtydligar denna ambition genom konkreta förslag på hur detta ska ske. Här handlar det till exempel om att stärka konsumentskyddet och öka inflytandet för hyresgästerna vid ombyggnation.
Under fredagens regeringsförklaring meddelades även att bostadsfrågorna lyfts från socialdepartementet till näringsdepartementet.