Annons

Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Nyheter I helgen storsatsade Hyresgästföreningen inför valet. På ett 20-tal platser runt om i landet kunde föreningens förtroendevalda bland annat ses i sovsäckar på marken. Ett sätt att visa hur lätt det är att förlora fästet på bostadsmarknaden. Men också ett sätt att få upp bostadsfrågan på dagordningen
Foto: Johanna Ohlson
Tidigare i år manifesterade Hyresgästföreningen

Septembersolen gassade och stadens Kulturkalas bidrog till ett livligt flöde av folk på Drottningtorget i Göteborg i helgen.

Trots alla event som lockade var det många som stannade till och förundrades av det gäng som parkerat sig i blå sovsäckar mitt på torget. För den som tog sig tid att läsa på skyltarna blev det snabbt uppenbart vad det handlade om. En manifestation för att peka på den hårda bostadsmarknadens konsekvenser – att steget från att ha ett eget hem till att sova på gatan idag är kort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En rejält höjd hyra efter en renovering, en skilsmässa eller en längre sjukskrivning. Mer krävs inte, menade vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Sverige, Lisbeth Pipping, som själv tagit plats på marken.

LIsbeth Pipping.

– Vi är en stor rörelse med över en halv miljon medlemmar. Nu vill vi sätta press på politikerna. Idag uppmanar vi alla att fråga vad politikerna tänkt göra åt problemen som finns på bostadsmarknaden.

På en annan av sovsäckarna hade Puma slagit sig ner. Hon är varken anställd eller förtroendevald, men brinner starkt för frågan. Hon har själv varit hemlös i över 20 år. Nu har hon fått ordning på sitt liv. Inga droger, ingen alkohol – och äntligen ett eget hem. Men hon glömmer aldrig åren utan en fast punkt. Eller de vänner hon har, som fortfarande sover på gatan.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Puma har egna erfarenheter av hur det är att vara hemlös.

– Jag tycker det är tungt att det inte blivit bättre på så många år, att det fortfarande är så svårt för den som en gång hamnat snett. Så jag la mig här för den goda sakens skull, säger hon.

Annons

Det var inte bara i Göteborg denna manifestation ägde rum. I Folkparken i Åtvidaberg, på Gustaf Adolfs torg i Malmö och vid ICA Maxi i Motala. Det var några av de drygt tjugo platser som föreningen mobiliserade på.

Tältaktion på Norrmalmstorg i Stockholm.

Enligt Lisbeth Pipping var målet från början att Hyresgästföreningens skulle få upp bostadsfrågan i topp inför valet. Men när det inte såg ut att bli så ville föreningen agera.

– Vi vill lyfta det faktum att frågan om ökad trygghet i Sverige hänger ihop med frågorna som rör bostad. Problem som trångboddhet, hemlöshet, orimliga hyror och människor som sitter fast i andrahands-, eller tredjehandskontrakt – det skapar många av de problem vi ser i samhället idag, säger Lisbeth.

På väg över torget, för att möta sitt lunchsällskap, släntrade Evert Arnesson, 19 år. Men när Hyresgästföreningens ordförande Ronny Bengtsson börjar tala stannade han upp.

Evert Arnesson.

– Jag är inte själv medlem, jag bor fortfarande hemma. Men det de säger är rimligt och bra. Jag skulle gärna ha en egen lägenhet, men det är inte lätt att få tag i. Det här är viktiga frågor.

En annan åhörare som slog sig ner för att lyssna var Christina Westeborn, 57 år. Hon vilade benen på en bänk och tog del av talen som avlöste varandra.

Annons

Trots att hon själv bor i hus ute på landet är hon upprörd över hur bostadsmarknaden ser ut.

– Det finns knappt några billiga hyresrätter, ändå fortsätter de ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det är helt absurt som det ser ut idag.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Efter att ordförande Ronny har talat var det dags för Lisbeth Pipping att ta plats vid mikrofonen. Hon hade bestämt sig för att prata om en fråga som ligger henne extra nära hjärtat – hur det finns kvinnor som tvingas bo kvar med män som slår.

– Som sagt, väldigt mycket hänger ihop med bostadsfrågan. När det gäller våld i hemmet kan det vara en fråga om liv och död.

Fakta: Detta vill Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens manifestation handlade om att stoppa bo-orättvisan. Föreningens förslag för att göra det är:

  • Fler hyresrätter till rimliga hyror.
  • Hållbara renoveringar – stopp för renovräkningar.
  • Rättvisa mellan ägt och hyrt boende.
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.