Boverket ska utvärdera bruksvärdessystemet
Strax före jul lämnade regeringen över sitt så kallade regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Boverket.
Brevet innehåller regeringens instruktioner, mål och resultatkrav på myndigheten – och är i stora delar ofta en ren formalitet.
En av punkterna i årets uppdragsbeskrivning får dock Hyresgästföreningen att skruva på sig.
I samband med att Boverket ska följa upp tillämpningen av den nya hyreslagen som infördes i januari 2011 begärs även en analys av ”hur hyressättningssystemet i sin helhet fungerar”.
Formuleringen är oroväckande, anser Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
– Vi försöker förstå i vilket syfte analysen ska ske. För att förändra systemet? Varför ska Boverket analysera hyresmarknaden ur marknadsperspektiv när det redan är bestämt att vi inte ska ha marknadshyra?
Översynen har stor politisk sprängkraft, menar Barbro Engman. Kritik av hyressättningssystemet skulle innebära ett ifrågasättande av nya hyreslagen, som röstades igenom med politisk enighet.
– Hur korta ska egentligen uppgörelser med regeringen vara? Det här pekar på att man är på väg mot ett annat synsätt, och därför rustar vi för en eventuell ny strid om marknadshyror.
När Hem & Hyra träffar bostadsminister Stefan Attefall (KD) ger han emellertid lugnande besked.
– Det finns inget skäl till oro. Jag kan förstå att Hyresgästföreningen reagerar när man läser innantill, men det här är del av ett kontinuerligt arbete och är inget märkligt i sig. Man övertolkar vad som står helt enkelt.
Boverkets analys handlar i själva verket om att få en tydlig bild av hur dagens hyresmarknad fungerar, för framtida diskussioner. Och att få underlag som belyser tänkbara brister kan aldrig vara fel, resonerar Stefan Attefall.
–Vi vill inte ha något system med fria marknadshyror. I dagens läge skulle det skapa stora sociala problem. Vi har kommit överens om en modell och den ska vi fortsätta att pröva.
Att Boverkets slutsatser i ett längre perspektiv skulle kunna leda till förändringar av hyressättningssystemet vill han däremot inte utesluta.
– Det här kan vara bra för att diskutera eventuella korrigeringar i systemet i framtiden. Men det måste i så fall ske med alla parter inblandade.
Susann Bard, stabschef på Boverket, understryker att det är för tidigt att diskutera exakt vad analysen kommer att innehålla och vilka förändringar den kan leda till.
– Uppdraget finns med som ett av flera intressanta uppdrag i regleringsbrevet. Vi håller just nu på att planera upplägg, bemanning och så vidare.
Den 31 mars 2014 ska analysen av hyressättningssystemet redovisas.