Annons

Byte blev lösningen på skiftande behov

Stockholm När färre lägenheter lämnas till bostadskön, är bästa chansen att förändra sin boendesituation att byta lägenheten. Säger hyresvärden nej kan hyresnämnden lämna godkännande.
Karl-Uno Lindgren och Lars Strömberg är i hyresnämnden för att få rätt att byta lägenhet med varandra.
Foto: Cecilia Landmark
Karl-Uno Lindgren och Lars Strömberg är i hyresnämnden för att få rätt att byta lägenhet med varandra.

Lars Strömberg vill byta sin stora tvåa mot en mindre. Karl-Uno Lindgren med sambo och bebis vill ha större. Deras etta har bara hälften så hög hyra och det passar Lars perfekt.

– Jag har bott i samma kvarter i 45 år. Men jag är själv nu, lägenheten skulle passa mycket bättre för en familj. Ett par med en liten kille, som den som jag vill byta med, säger han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men hans hyresvärd, en bostadsrättsförening, säger nej.

Sedan i somras har de därför skrivit intyg och redovisat deklarationer, svarat på frågor och presenterat folkbokföringsuppgifter.

– Det har varit massor med frågor att svara på, ett evigt snack, säger Lars.

Annons
Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

I det läget är det inte ovanligt att ena bytespartnern ger upp, men båda har varit säkra på att de vill fortsätta processen.

– Vi har förälskat oss i lägenheten och det fantastiska läget, den passar oss perfekt, säger Karl-Uno Lindgren.

Till slut tar de med Hyresgästföreningens hjälp ärendet till hyresnämnden för att få ett beslut. Under hyresnämndens sammanträde antyder hyresvärden att det förmodligen finns pengar inblandade.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

– En seriös hyresvärd för inte den typen av argument, att det skulle vara svarta pengar inblandade är en oerhörd beskyllning, svarar Hyresgästföreningens jurist Mikael Areskog.

Annons

Lars Strömberg reagerar också.

– Det känns inte trevligt att få det kastat i ansiktet. Usch!

Utanför hyresnämnden pratar de om att det ändå är värt obehaget. Båda har chans att få bättre boende, billigare för Lars och större för Karl-Uno. Det finns förhoppningar om att bytet kommer att gå vägen. Men hur det blir får de veta först om två veckor när hyresnämndens beslut kommer.

Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.