Annons

Byte blev lösningen på skiftande behov

Stockholm När färre lägenheter lämnas till bostadskön, är bästa chansen att förändra sin boendesituation att byta lägenheten. Säger hyresvärden nej kan hyresnämnden lämna godkännande.
Karl-Uno Lindgren och Lars Strömberg är i hyresnämnden för att få rätt att byta lägenhet med varandra.
Foto: Cecilia Landmark
Karl-Uno Lindgren och Lars Strömberg är i hyresnämnden för att få rätt att byta lägenhet med varandra.

Lars Strömberg vill byta sin stora tvåa mot en mindre. Karl-Uno Lindgren med sambo och bebis vill ha större. Deras etta har bara hälften så hög hyra och det passar Lars perfekt.

– Jag har bott i samma kvarter i 45 år. Men jag är själv nu, lägenheten skulle passa mycket bättre för en familj. Ett par med en liten kille, som den som jag vill byta med, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men hans hyresvärd, en bostadsrättsförening, säger nej.

Sedan i somras har de därför skrivit intyg och redovisat deklarationer, svarat på frågor och presenterat folkbokföringsuppgifter.

– Det har varit massor med frågor att svara på, ett evigt snack, säger Lars.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

I det läget är det inte ovanligt att ena bytespartnern ger upp, men båda har varit säkra på att de vill fortsätta processen.

– Vi har förälskat oss i lägenheten och det fantastiska läget, den passar oss perfekt, säger Karl-Uno Lindgren.

Till slut tar de med Hyresgästföreningens hjälp ärendet till hyresnämnden för att få ett beslut. Under hyresnämndens sammanträde antyder hyresvärden att det förmodligen finns pengar inblandade.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

– En seriös hyresvärd för inte den typen av argument, att det skulle vara svarta pengar inblandade är en oerhörd beskyllning, svarar Hyresgästföreningens jurist Mikael Areskog.

Annons

Lars Strömberg reagerar också.

– Det känns inte trevligt att få det kastat i ansiktet. Usch!

Utanför hyresnämnden pratar de om att det ändå är värt obehaget. Båda har chans att få bättre boende, billigare för Lars och större för Karl-Uno. Det finns förhoppningar om att bytet kommer att gå vägen. Men hur det blir får de veta först om två veckor när hyresnämndens beslut kommer.

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Vad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder ut Förbundsjurist vill att bytesrätten stärks: "Hyresrätten ska vara ett flexibelt boende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.