Annons

Allt färre lägenheter att köa till i storstäderna

Stockholm De kommunala storstadsvärdarna lämnar allt färre lägenheter till den öppna bostadskön. I Stockholm har antalet störtdykt med 40 procent på tio år. Men Malmö går mot trenden.

De kommunala hyresvärdarna är grundbulten i vår bostadsförsörjning. Men chansen att de har en bostad åt dig i landets största städer krymper stadigt, visar Hem & Hyras granskning.

På tio år har antalet vanliga, lediga hyresrätter hos Stockholms tre stora kommunägda bostadsbolag minskat med över 1 400 stycken, eller närmare 40 procent, från 4 484 lägenheter år 2007 till 2 927 förra året. En bidragande orsak är att bolagen numera äger färre lägenheter totalt, då delar av beståndet har sålts eller blivit bostadsrätter.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Hyresrätten har ett stort värde för de hyresgäster som har en bostad här. Det är inte lätt att hitta en ny bostad på Stockholms bostadsmarknad. Vi lämnar alla lediga lägenheter till bostadsförmedlingen. I botten handlar det om att folk inte säger upp sina lägenheter, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder i Stockholm.

Göteborgs kommunala värdar lämnade förra året ifrån sig det lägsta antalet lägenheter på tio år till den öppna bostadskön: 3 232 stycken. I år väntar ett nytt bottenrekord. Det förutspår Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg som förmedlar de kommunala värdarnas lägenheter.

Annons

– Nu är det värre än vad det någonsin har varit. Bostadsbristen gör att folk inte flyttar. Och priserna är väldigt höga. Ska man flytta från hyresrätt till bostadsrätt är steget väldigt stort, säger hon.

Läs ocksåHär gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”Kiana Andersson och Anna Tomasson letar efter spår av råttor i bilen.

Men den sjunkande trenden är ingen naturlag som gäller överallt. I Malmö har antalet lediga lägenheter tvärt om ökat kraftigt hos stadens kommunala värd MKB under samma tidsperiod.

Den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd har numera nästan tusen fler MKB-bostäder att erbjuda, jämfört med för tio år sedan. Det motsvarar en ökning på 47 procent. År 2007 lämnades 2 102 lägenhet till bostadskön, motsvarande siffra förra året var 3 081.

Annons

MKB:s förklaring är framför allt den omfattande nyproduktionen. Det finns helt enkelt fler lägenheter att erbjuda. Dessutom är det vanligare att folk ganska snart flyttar vidare från en nybyggd lägenhet, vilket leder till att bostaden blir tillgänglig på nytt.

Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

Så många lägenheter lämnas till bostadskön

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.