HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt färre lägenheter att köa till i storstäderna

Stockholm De kommunala storstadsvärdarna lämnar allt färre lägenheter till den öppna bostadskön. I Stockholm har antalet störtdykt med 40 procent på tio år. Men Malmö går mot trenden.

De kommunala hyresvärdarna är grundbulten i vår bostadsförsörjning. Men chansen att de har en bostad åt dig i landets största städer krymper stadigt, visar Hem & Hyras granskning.

På tio år har antalet vanliga, lediga hyresrätter hos Stockholms tre stora kommunägda bostadsbolag minskat med över 1 400 stycken, eller närmare 40 procent, från 4 484 lägenheter år 2007 till 2 927 förra året. En bidragande orsak är att bolagen numera äger färre lägenheter totalt, då delar av beståndet har sålts eller blivit bostadsrätter.

Läs ocksåUnga mot nya mål efter sommarenAlisia Tairovič är en av de elever på Stenkulaskolan som erbjöds sommarjobb. Hon skrev ett cv och motiverade varför hon ville ha jobbet. En tidigare prao på en förskola och kunskaper i flera språk kunde hon lista.

– Hyresrätten har ett stort värde för de hyresgäster som har en bostad här. Det är inte lätt att hitta en ny bostad på Stockholms bostadsmarknad. Vi lämnar alla lediga lägenheter till bostadsförmedlingen. I botten handlar det om att folk inte säger upp sina lägenheter, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder i Stockholm.

Göteborgs kommunala värdar lämnade förra året ifrån sig det lägsta antalet lägenheter på tio år till den öppna bostadskön: 3 232 stycken. I år väntar ett nytt bottenrekord. Det förutspår Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg som förmedlar de kommunala värdarnas lägenheter.

– Nu är det värre än vad det någonsin har varit. Bostadsbristen gör att folk inte flyttar. Och priserna är väldigt höga. Ska man flytta från hyresrätt till bostadsrätt är steget väldigt stort, säger hon.

Läs ocksåNya siffror: Rekordmånga i bostadskö i Skåne

Men den sjunkande trenden är ingen naturlag som gäller överallt. I Malmö har antalet lediga lägenheter tvärt om ökat kraftigt hos stadens kommunala värd MKB under samma tidsperiod.

Den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd har numera nästan tusen fler MKB-bostäder att erbjuda, jämfört med för tio år sedan. Det motsvarar en ökning på 47 procent. År 2007 lämnades 2 102 lägenhet till bostadskön, motsvarande siffra förra året var 3 081.

MKB:s förklaring är framför allt den omfattande nyproduktionen. Det finns helt enkelt fler lägenheter att erbjuda. Dessutom är det vanligare att folk ganska snart flyttar vidare från en nybyggd lägenhet, vilket leder till att bostaden blir tillgänglig på nytt.

Läs ocksåDe köade i arton år för drömtvåan i Svedala

Så många lägenheter lämnas till bostadskön

Läs också Michael, 32, har flyttat hemifrån: "Jag är äntligen fri" I Norrland hittar du bostad direkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.