HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så krymper göteborgarnas chans i kön

Göteborg Storgöteborgs kommunala värdar lämnar allt färre lägenheter till den öppna bostadskön. ”I år är vårt sämsta år någonsin”, säger Boplats vd.

De kommunala hyresvärdarna är grundbulten i göteborgarnas bostadsförsörjning. Men chansen att de har en bostad åt dig krymper stadigt, visar Hem & Hyras granskning.

Läs också“De säger att jag måste vänta”Samsom Kifle och Abel Asafa på trappan utanför Boplats Göteborg.

Förra året lämnade Göteborgs fyra kommunägda bostadsbolag ifrån sig det lägsta antalet lägenheter på tio år till den öppna bostadskön. Och det blir bara värre.

– I år är vårt sämsta år någonsin, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg som förmedlar de kommunala värdarnas lediga lägenheter.

På tio år har antalet minskat med 30 procent. Visserligen ökar antalet lägenheter som privata värdar väljer att förmedla via Boplats Göteborg. Men det hjälper inte, eftersom allt fler kämpar om kontrakten.

Läs ocksåAllt färre lägenheter att köa till i storstädernaHyreshus

– Nu är det värre än vad det någonsin har varit. Bostadsbristen gör att folk inte flyttar. Och priserna är väldigt höga. Ska man flytta från hyresrätt till bostadsrätt är steget väldigt stort, säger Maria Meyer-Martins.

Annons

Landets största kommunala hyresvärd, Göteborgsbolaget Poseidon, bekräftar mönstret.

– Vi får väldigt många frågor om direktbyten, fler och fler. Det är en effekt av att man inte kommer fram i köerna, säger uthyrningschef Lars Halling.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Även Göteborgs grannkommuner känner av trenden. Mölndalsbostäders vd Marie Werner använder ordet ”stagnation” för att beskriva läget. Att den kommunala värden alls har något ledigt beror främst på tillskott genom nyproduktion.

– Hade vi inte byggt så hade vi inte haft så stor omsättning, säger hon.

Kommunägda Eksta i Kungsbacka instämmer.

– Trenden är definitivt mindre uppsägningar, säger hyreschef Eva Axelsson.

Annons

I Göteborg påverkas utbudet av lediga lägenheter bland annat av kommunens uppdrag att ordna tak över huvudet åt utsatta grupper. Det uppdraget har vuxit på senare år. Dels genom lagen om bosättning för nyanlända, dels genom kommunens satsning på barnfamiljer som bor på osäkra villkor.

– I år går i snitt tre av tio lediga lägenheter hos oss till detta. För tio år sedan var det kanske en av tio, säger Lars Halling på Poseidon.

Hittills är det bara de kommunala värdarna som går strikt på kötid. Inom kort införs samma krav för alla värdar på Boplats Göteborg. Följden kan bli att många privata värdar lämnar det öppna kösystemet.

Grafik över antalet lediga lägenheter den senaste tioårsperioden..

Fakta: Boplats Göteborg

• Är en marknadsplats för lediga lägenheter i Göteborgsregionen.
• Har över 210 000 medlemmar i kön. Antalet ökar hela tiden.
• Ägs av Göteborgs stad, stadens tre största kommunala värdar och privatvärdarnas branschorganisation.
• Kötiden är nu i snitt sex år hos stadens kommunala värdar. Hos de privata är den drygt tre år.

Fakta: Förturer som inte når kön

Andelen lägenheter som går till förturer har tredubblats på tio år hos Göteborgsvärdarna Poseidon och Bostadsbolaget. Hos systerbolaget Familjebostäder har andelen fyrdubblats.

Läs också Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.