HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler lediga lägenheter i Malmö

Malmö De senaste åren har antalet lägenheter som de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg lämnar till bostadskön minskat. I Malmö är trenden den motsatta.

I fjor lämnade kommunala MKB ifrån sig 3 081 lägenheter till den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd, vilket är en ökning med 350 lägenheter jämfört med föregående år. Under de senaste tio åren har antalet lägenheter som
lämnas till den öppna bostadskön ökat i stort sett varje år.

Läs ocksåAllt färre lägenheter att köa till i storstädernaHyreshus

För tio år sedan lämnades 2 102 lägenheter till kön medan motsvarande siffra för fem år sedan var 2 787. Det gör att Malmö skiljer sig från både Stockholm och Göteborg där antalet lägenheter som går från de kommunala bostadsbolagen till den öppna kön har minskat. Det visar siffror som Hem & Hyra har tagit fram.

Enligt MKB i Malmö handlar det ökade antalet lägenheter som lämnas till Boplats Syd varje år om ökad nyproduktion. Man har helt enkelt fler lägenheter att lämna till den öppna kön. Men fler nyproducerade lägenheter påverkar också siffrorna eftersom omflyttningen är större i dessa lägenheter, vilket leder till att fler lägenheter hamnar i kön. Dessutom beror siffrorna på:

Läs ocksåKlaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslyaKlara Spett var först med att flytta in i Eidars nya ungdomslägenheter på Stensmedjan i Trollhättan.

• Att många av MKB:s befintliga kunder flyttar till nyproduktion. Det skapar flyttkedjor och därmed ökar det rörligheten i det befintliga beståndet.
• Att MKB har sänkt sina inkomstkrav vilket också kan ha påverkat omflyttningen.
• Att MKB har större andel studentlägenheter vilka har en större omflyttning än ”vanliga” hyreslägenheter.

Läs också Fiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarna Alingsåshems ordförande: "Jag är inte jätteinläst på kön" Oliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö - "Lättare att få lägenhet hos en privat värd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.