Annons

Fler lediga lägenheter i Malmö

Malmö De senaste åren har antalet lägenheter som de kommunala bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg lämnar till bostadskön minskat. I Malmö är trenden den motsatta.

I fjor lämnade kommunala MKB ifrån sig 3 081 lägenheter till den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd, vilket är en ökning med 350 lägenheter jämfört med föregående år. Under de senaste tio åren har antalet lägenheter som
lämnas till den öppna bostadskön ökat i stort sett varje år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För tio år sedan lämnades 2 102 lägenheter till kön medan motsvarande siffra för fem år sedan var 2 787. Det gör att Malmö skiljer sig från både Stockholm och Göteborg där antalet lägenheter som går från de kommunala bostadsbolagen till den öppna kön har minskat. Det visar siffror som Hem & Hyra har tagit fram.

Annons

Enligt MKB i Malmö handlar det ökade antalet lägenheter som lämnas till Boplats Syd varje år om ökad nyproduktion. Man har helt enkelt fler lägenheter att lämna till den öppna kön. Men fler nyproducerade lägenheter påverkar också siffrorna eftersom omflyttningen är större i dessa lägenheter, vilket leder till att fler lägenheter hamnar i kön. Dessutom beror siffrorna på:

Annons
Läs ocksåAllt färre lägenheter att köa till i storstädernaHyreshus

• Att många av MKB:s befintliga kunder flyttar till nyproduktion. Det skapar flyttkedjor och därmed ökar det rörligheten i det befintliga beståndet.
• Att MKB har sänkt sina inkomstkrav vilket också kan ha påverkat omflyttningen.
• Att MKB har större andel studentlägenheter vilka har en större omflyttning än ”vanliga” hyreslägenheter.

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.