HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Carinas hem brann upp – två gånger

Skellefteå När du förlorat allt och har som minst står inte heller lagen på din sida. Efter branden har Carina ingen rätt att få flytta tillbaka till sitt hem.
Foto: Åsa Eriksson
Överlevare. Carinas katt "Trean" har klarat sig undan två eldsvådor. Första gången hoppade hon ut från balkongen på andra våningen. I Kåge-branden räddades hon av en brandman. Treans sju kattkompisar hade inte lika stor tur.

Carina ser ner på sina bara fötter. Huset och lägenheten på andra våningen står i full brand. För bara minuter sedan hade hon ett hem, en historia och sina älskade katter. Nu har hon inte ens skor på fötterna.
– Det går så fort. Du kan inte tänka dig. Vi fick kasta oss ut.
Carina Marklund, 69, berättar om när hennes hem brann upp 2006 på grund av ett elfel i huset.

Försäkringsbolaget betalade boendet på en camping i några veckor. Värden renoverade hennes lägenhet – och flyttade in själv.
– Jag har fått lära mig ”the hard way” att man står helt skyddslös när sånt här händer, säger Carina.
Och tyvärr har hon rätt.
Så som hyreslagen ser ut idag brinner även kontraktet inne om hyreslägenheten blir obeboelig, trots att du inte är vållande.
Hyresvärden är varken skyldig att hitta en ny bostad åt dig eller ge dig förtur om din utbrända bostad återställs.
Det kan tyckas orimligt hårt i en utsatt situation.

Läs ocksåHåbohus har ombildning på gång: "Vill erbjuda hyresgästerna en bostadsresa"

Det ansåg i alla fall regeringens utredare professor Bertil Bengtsson, som i maj 2018 skrev ett förslag till en lagändring så att hyresgästen får förtur till en ny lägenhet vid brand.
– Hyresgäster ska kunna lita på att lagen tar hänsyn till deras intressen även när deras bostadslägenhet förstörs. Det är en naturlig del i regeringens prioritering att hyreslägenheter ska vara trygga och bra boenden, sa dåvarande biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).
Hon slutade sin tjänst i januari 2019 och förslaget ligger sedan dess på is.
Thomas Edling på Justitiedepartementet har inga klara besked att ge när regeringen tänker titta på förslaget.
– Det har remitterats och mer än så kan jag inte säga i nuläget.

Om förslaget hade klubbats hade Carinas situation idag varit en helt annan.

Hon drabbades nämligen av ytterligare en brand. I sin nya bostad i Kåge utanför Skellefteå.

Läs ocksåMisstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar

Bara fyra dagar före julafton 2018 glömde grannen bort en kastrull med kokande olja på spisen. Det slutade med att tolv lägenheter totalförstördes och ett 20-tal människor stod utan tak över huvudet.
De flesta lyckades ordna åtminstone temporära boenden och Carina hade lite tur i oturen igen.
– Tack vare vår bovärd, inte hyresvärden, fick vi ta över en övernattningslägenhet med besittningsrätt.

Men det är inte här hon vill bo. Det är trångt och kartonger med rökskadat bohag står staplat längs väggarna. Den här gången gick nämligen inte allt förlorat.

Alla hennes fyra katter klarade sig också undan med livet i behåll. I förra branden dog sju av de nio katter som hon tagit hand om efter att ägarna polisanmälts för vanvård.
– Att vara med om något sånt här… dessutom två gånger… Man hamnar i chock och blir totalt handlingsförlamad. Det är så mycket som tas ifrån en.

Läs ocksåEfter granskningen: Nu ifrågasätts Göteborgs jakt på felskrivna

Det eldhärjade huset har återfått sin form och de splitt nya lägenheterna ligger just nu ute för intresseanmälan med inflyttning i februari.

Men Carina och hennes olycksdrabbade grannar har ingen förtur och katter är inte längre välkomna.
– Det är nyproducerade lägenheter och nya förutsättningar. De förhandlade hyrorna är betydligt högre och vi vill att de är både rök- och djurfria, säger Anna Porseby, förvaltare på Riksbyggen.

Fakta: Hyresavtalet upphör

Om en lägenhet efter en brand inte längre kan användas förfaller även hyresavtalet, enligt gällande lagstiftning. Det spelar ingen roll om hyresgästen är oskyldig till skadan.

Läs också Samarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.