Annons

Corona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

Göteborg Demonstrationen i april blev uppskjuten på grund av pandemin. Men 12 september blir den av. På en rad olika platser i Göteborg och Mölndal hålls protester mot marknadshyra. Dessutom planeras aktioner i flera andra städer.
Foto: Gustaf Görfelt
Gamlestads torg är en av platserna där det kommer att demonstreras den 12 september. Lisbeth Pipping och Kristofer Lundberg är medlemmar i 18 april-kommittén som arrangerar.

Protesterna riktar sig mot januariavtalet och regeringens planer på att införa marknadshyror i nyproduktion från den 1 juli 2021.

– Undersökningar visar att sju av tio väljare är emot marknadshyror. Inte ens bland de borgerliga partiernas väljare finns det stöd för den här idén, säger hyresgästen Lisbeth Pipping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon sitter i styrelsen för 18 april-kommittén som anordnar demonstrationerna. Namnet kommer av det ursprungliga planerade datumet för protestdagen.

För Lisbeth Pipping och de andra finns också en stark koppling mellan marknadshyror och det som kallas renovräkning, att renoveringar kraftigt höjer hyrorna.

– Det som händer nu i samhället är att så många människor är rädda för att inte kunna bo kvar i sina hem, säger Lisbeth Pipping.

Läs ocksåProtestdag byter datum – förberedelserna fortsätter

För att hålla protesten smittsäker och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer demonstranterna att samlas på en rad olika stadsdelstorg. (Se faktaruta). På varje plats får det finnas max 50 deltagare. Det berättar Kristofer Lundberg, före detta ordförande för Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Han sitter också i kommitténs tio personer starka styrelse.

– Vi har också haft kontakt med människor i Malmö, Lund, Stockholm, Luleå och Jönköping. De planerar olika typer av aktioner samma dag. Men det är inte alla som ska samlas fysiskt, vissa ska hänga upp banderoller, andra ska protestera via sociala medier eller på annat sätt, säger Kristofer Lundberg.

Annons

18 april-kommittén ersatte sin första protestdag med en satsning på sociala medier. Men den här gången blir det alltså en fysisk protest.

Läs ocksåGräsrötter organiserar protestdag på egen hand

– Det är viktigt att hålla liv i den här frågan nu och inte släppa taget. Annars är det lätt att detta drunknar i alla nyheter om covid-19, kriminalitet och våld, säger Kristofer Lundberg.

Kristofer Lundberg uteslöts ur Hyresgästföreningen i april. Lisbeth Pipping gick ur föreningen i protest mot att Lundberg uteslöts. Samma sak gjorde Falis Samatar som också sitter i kommitténs styrelse. Sju av tio styrelseledamöter är dock fortsatt aktiva på olika nivåer i organisationen.

Hyresgästföreningen på regionnivå har inte ställt sig bakom protestdagen. Däremot finns stöd på föreningsnivå.

– Föreningsordföranden från hyresgästföreningarna Norra, Östra och Mölndal sitter med i 18 april-kommitténs styrelse. Norra Göteborg har fattat beslut om att delta 12 september, frågan kommer också resas inom styrelserna i Frölunda, Östra och Mölndal. Föreningarna måste ha styrelsebeslut för att officiellt ställa sig bakom, men det finns ändå möjlighet för alla medlemmar att delta i mobilisering och protester, säger Kristofer Lundberg.

Lundberg och Pipping betonar att det inte finns någon motsättning mellan 18 april-kommittén och Hyresgästföreningen. Kommittén bildades i vintras, innan någon av dem lämnat föreningen. (Se faktaruta.)

Annons

Enligt Pipping och Lundberg vill kommittén vara en parallell och friare organisation i bostadskampen, på samma sätt som nätverket ”Alla ska kunna bo kvar” har blivit när det gäller renoveringsfrågor.

Kristofer Lundberg:

– Vi upplevde att det fanns ett stort sug hos många inom Hyresgästföreningen efter ett komplement i arbetet. En plattform för alla som vill kämpa bostadspolitiskt, med öppenhet mot andra folk- och arbetarrörelser. Men det finns absolut ingen konkurrens gentemot Hyresgästföreningen.

Du kan inte längre arbeta inom Hyresgästföreningen. Har den här organisationen blivit din nya bas i bostadskampen nu?

– Jag har alltid valt att lägga mitt fokus där frågorna kan få mest genomslag. Att det blev Hyresgästföreningen var egentligen ingen självklarhet, det var inte det bästa forumet innan vi gjorde den till det. Nu upplever jag att 18 april-kommittén är det bästa forumet, säger Kristofer Lundberg.

Fakta: Här sker protesterna i Göteborg och Mölndal

Av smittskyddsskäl kommer mindre demonstrationer att anordnas på många platser den 12 september.

Gamlestads torg kl. 12.00
Angered Centrum kl. 12.00
Olskrokstorget kl. 12.00
Mariaplan kl. 12.00
Järntorget kl. 14.00
Vårväderstorget kl. 14.00
Hjalmar Brantingsplatsen kl. 15.30
Frölunda torg kl. 16.00
Mölndals torg kl. 16.00
Kortedala torg kl. 16.00
Hammarkulletorget kl. 16.00

Fakta: 18 april-kommittén

Bostadspolitiskt nätverk i Göteborg och Mölndal.

Har sin rot i planerna på en protestdag mot marknadshyror.

När krisen runt regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Västra Sverige lamslog allt bostadspolitiskt arbete i februari 2020 knoppades arbetet med demonstrationen av till en självständig gräsrotsrörelse.

Krisen kulminerade med tidigare regionordförande Kristofer Lundbergs uteslutning i april.

I maj presenterade 18-aprilkommittén sin bostadspolitiska plattform och trädde fram som en egen organisation.

Enligt gruppens plattform är målet med verksamheten att stoppa förslaget om marknadshyror, att stoppa ombildningar, utförsäljning och renovräkning, att stärka hyresgästkollektivet genom att skapa en tillräckligt stor bostadspolitisk rörelse som gör det omöjligt att genomföra försämringar för hyresgästerna.

Hemsida: nejtillmarknadshyror.se

Läs också Pengar på väg inför protestdag Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.