Annons

Ordföranden i Västra Sverige utesluts ur Hyresgästföreningen

Nyheter Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, utesluts ur organisationen. Han varnar själv att det kan vara början på en splittring av hyresgäströrelsen. "Det finns redan en styrgrupp för ett nytt initiativ" säger han.
Foto: Pressbild/Gustaf Görfelt
Västra Sveriges regionordförande Kristofer Lundberg har blivit galjonsfiguren för en mer kampinriktad Hyresgästförening. Nu utesluts han ur organisationen av den nationella förbundsstyrelsen, under ledning av förbundsordförande Marie Linder.

Demonstrationen utanför Hyresgästföreningens förbundskontor i Stockholm och omfattande protester på sociala medier hjälpte inte.

Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har beslutat att utesluta Kristofer Lundberg, tidigare ordförande för region Västra Sverige, tills vidare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han fråntas alltså inte bara sina förtroendeuppdrag utan sparkas även ut ur Hyresgästföreningen. Förmodligen för alltid.

–  Det här är ett beslut som gäller tills förbundsstyrelsen beslutar något annat, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Nätverket Rädda hyresrätterna demonstrerade på skärtorsdagen mot uteslutning av Kristofer Lundberg. Skärmdump från livesändning.

Orsaken är enligt Marie Linder ekonomiska oegentligheter.

Hyresgästföreningen i Angered, där Kristofer Lundberg också är ordförande, redovisar ett underskott på 800 000 kronor i årsredovisningen för 2019.

–Angeredsföreningen har inte följt de rutiner som gäller. Man har köpt annonser för närmare 800 000 kronor. Ordförande har i allra högsta grad varit delaktig i besluten men inte brytt sig om att agera, säger Marie Linder.

Ytterligare en förtroendevald i Angeredsföreningen suspenderas från förtroendeuppdrag i fem år, men kan alltså fortsätta att vara medlem i Hyresgästföreningen om vederbörande så önskar.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Utredning pågår fortfarande för en tredje person som ingår i härvan, och där är inget beslut fattat.

– Det är också ett allvarligt beslut, men ansvaret vilar tyngre på ordförande, säger Marie Linder.

Som tyngsta bevisning har Hyresgästföreningen en utredning som gjort av en advokatbyrå. Den visar, enligt Marie Linder, på kommunikation som klargör att Kristofer Lundberg är fullt medveten om att han beställer annonser. Han ska också månadsvis ha fått rapporter om att det ekonomiska underskottet under 2019 dragit i väg.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Du menar alltså att Kristofer Lundberg känt till underskotten?

– Ja, absolut.

Kommer advokatbyråns utredning bli offentlig?

– Nej, vi har en arbetsordning. Det handlar om att skydda enskilda personer.

Har de anklagade fått läsa utredningen?

–Nej, men Kristofer har fått en muntlig redogörelse. Dessutom har han fått träffa delar av stadgeutskottet

När Hem & Hyra når Kristofer Lundberg har han precis fått beskedet att han är utesluten.

– Det känns väldigt tråkigt efter nio års ideellt engagemang, där jag har lagt själ och hjärta för hyresgästerna, säger han.

Enligt Kristofer Lundberg är uteslutningen en rent politisk aktion.

– Jag tror inte någon låter sig luras att det här handlar om ett underskott i Angered på 700 000 kronor. Förbundsledningen har bara fått den bästa presenten när det här har dykt upp, eftersom de kunnat använda det för att bli av med mig. Det har varit uppenbart länge att de varken varit förtjusta i den rörelse vi skapat här i Västra Sverige, eller över att jag blev vald över huvud taget, säger Kristofer Lundberg.

Annons

Han säger att han bett om ett möte med hela förbundsstyrelsen, men förvägrats det.

Samtidigt betonar Kristofer Lundberg att han anser sig oskyldig till det som han pekas ut för. Han säger att han inte vetat om de annonser som beställts i hans namn förrän 2020 när saken började utredas.

Vad händer nu?

– Jag tror att det här kommer att skapa besvikelse och ilska inom rörelsen. Jag vet att det finns förtroendevalda som aviserat att de kommer att lämna Hyresgästföreningen, men det tycker jag personligen vore ett misstag. Istället tycker jag de ska ta tillbaka Hyresgästföreningen från den pampklick som styr idag. Den historia som vi skapat här i Västra Sverige kommer inte gå att sudda ut, den sätter ett exempel även om jag blir utesluten nu.

Vad händer för din egen del?

– Mitt bostadspolitiska engagemang har varken börjat med Hyresgästföreningen eller kommer att sluta med den. Nöden kräver en kämpande hyresgäströrelse, men en sådan har alltid byggts underifrån. Jag kommer att delta i den rörelsen även i fortsättningen.

Tror du att Hyresgästföreningen kommer att splittras?

– Det kommer att skapas en rörelse för det kämpande hyresgästkollektivet. Det finns en styrgrupp redan nu som utgör fröet till ett nytt initiativ. Om det inte hade varit coronatider så hade vi utlyst ett stormöte för att formera något nytt.

Fakta: Detta har hänt

Bakgrunden till uteslutningarna är den utredning som kommer i dagen när hela regionstyrelsen för Västra Sverige stängs av den 4 februari. I deras ställe tar förbundsstyrelsens arbetsutskott över kontrollen av regionen.

Anledningen som anges är misstankar om ekonomiska oegentligheter och att regionstyrelsen saknat kontroll.

Efter ett par veckor kommer det fram att utredningen kretsar kring två hyresgästföreningar i Göteborg, Hyresgästföreningen Angered och Hyresgästföreningen Centrum.

I Angeredsföreningen finns ett underskott på närmare 800 000 kronor, till stora delar kopplat till fakturor för annonser. Kristofer Lundberg är ordförande både för Hyresgästföreningen Angered och för region Västra Sverige.

Den 24 mars går förbundsstyrelsen ut med ett pressmeddelande om att den externa delen av utredningen, som utförts av inhyrda jurister, är slutförd.

I pressmeddelandet skriver förbundsstyrelsen att Kristofer Lundberg ”gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga överträdelser av stadgar och andra styrdokument”.

Därefter kommer beskedet att regionstyrelsen för Västra Sverige återfår sina befogenheter, med undantag för två ledamöter. En av dem är Kristofer Lundberg.

De båda ledamöterna ges ytterligare 14 dagar för att komma in med kompletterande material medan den interna delen av utredningen fortsätter. Tidsfristen gäller till den 7 april.

Den 14 april kommer beskedet från förbundsstyrelsen att Kristofer Lundberg utesluts ur Hyresgästföreningen.

Fakta: Hyresgästföreningen Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.