HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Majoritet mot marknadshyror i ny undersökning

Nyheter Sju av tio är emot marknadshyror. Detta enligt en färsk opinionsundersökning som gjordes på uppdrag av Hyresgästföreningen. Motståndet är störst bland dem som uppger att de röstar på de rödgröna partierna.
Foto: Kristina Wahlgren
Många svenskar är av samma åsikt som den som skapade väggmålningen.

Mest positiva till marknadshyror, alltså att värdarna i stället för att förhandla om hyrorna sätter dem på egen hand, är de som sympatiserar med Liberalerna. Bland dem anser en tredjedel att marknadshyror vore en bra idé.

Även om siffrorna skiljer sig mellan de olika partierna har alla en sak gemensamt: Andelen som är negativa till marknadshyror är större än andelen som är positiva. Andelen har dessutom ökat under det senaste året, säger Hyresgästföreningens bostadspolitiske expert Pär Svanberg.

Läs ocksåM-politiker: Hyresgästföreningen ljuger om marknadshyror

– Vi gjorde motsvarande undersökning för ett år sedan och det som har hänt sedan dess är att det är lite större motstånd. De som är tydligt negativa är lite fler.

Den vanligaste anledningen som deltagarna i Novus webbaserade undersökning anger som förklaring till att de är emot marknadshyror är att hyrorna skulle öka. Drygt sju av tio av svarade detta. Knappt sex av tio ansåg att människor skulle tvingas att flytta då de inte skulle ha råd att bo kvar. Drygt hälften svarade också att ungdomar skulle få svårare att flytta hemifrån.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är inne på samma linje.

Läs ocksåHyresgästföreningens valledare driver s-kampanj

– Marknadshyror leder inte till fler hyresrätter, bara fattigare hyresgäster. Det tjänar varken hyresgästerna eller samhället på, säger hon.

Annons

– Vi tre miljoner hyresgäster vill ha löfte från partierna om att inte röra dagens hyressättningssystem.

Frågan om marknadshyror lockar många medlemmar till Hyresgästföreningen, säger Pär Svanberg. Många som har besökt medlemsorganisationens webbplats har säkert sett den redogörelse för riksdagspartiernas ståndpunkt i frågan som Hyresgästföreningen har gjort. Enligt den är tre partier emot marknadshyror: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Samtidigt menar Hyresgästföreningen att de fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna är för marknadshyror. Detta då de vill se en förändring av dagens system med förhandlade hyror. Hyresgästföreningen tolkar det som att de är för marknadshyror. Bara dagar innan valet har detta har lett till en infekterad debatt mellan Hyresgästföreningen och framför allt Moderaterna, som anser att det handlar om en feltolkning. Det finns de som anser att Hyresgästföreningen försöker få folk att rösta på Socialdemokraterna.

Är man för marknadshyror bara för att man anser att dagens system inte fungerar?

– I stället för att svara ja eller nej har de svarat att man vill införa ett nytt system och att det ska ske i en bred överenskommelse och under lång tid. Men det spelar ingen roll. Om man vill göra förändringar i dagens system är man inne på marknadshyrespåret, säger Pär Svanberg.

– Då är man inne på ett system som innebär högre hyror och otryggare villkor för hyresgästerna, annars finns det ingen anledning att förändra systemet.

Annons

Det låter som ”Är ni inte med oss så är ni emot oss”.

– Nej, det vill jag inte säga. Det är ganska enkelt. Eftersom det har förts en diskussion under lång tid och hyressättningssystemet ändrades så sent som 2011 stärktes partssystemet och det tycker vi är ett system som balanserar.

Vad skulle hända med Hyresgästföreningen om det blev marknadshyror? Skulle den då ha spelat ut sin roll?

– Vår uppgift är inte att värna Hyresgästföreningen, den har inget existensberättigande utan alla medlemmar och alla hyresgäster som vi förhandlar för. Behovet av en stark hyresgästförening skulle snarare öka, eftersom många hyresgäster skulle hamna i en mer utsatt situation. Det skulle bli mer juridiska prövningar av hyror i stället för förhandlingar om hyror.

Fakta: Om undersökningen

Under perioden 20-24 augusti genomförde Novus webbintervjuer med drygt tusen personer, 18 år och äldre. Svarsfrekvensen var 58 procent.

Så här stor andel av de olika riksdagspartiernas sympatisörer anser att marknadshyror är en bra idé:

Liberalerna 34 procent

Moderaterna 28 procent

Centerpartiet 24 procent

Kristdemokraterna 24 procent

Sverigedemokraterna 22 procent

Miljöpartiet 7 procent

Socialdemokraterna 3 procent

Vänsterpartiet 1 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.