Annons

Pengar på väg inför protestdag

Västra Götaland Budgeten för vårens stora manifestation mot marknadshyra ser ut att vara räddad i Göteborg. Förbundsstyrelsen, som just nu styr region Västra Sveriges ekonomi, öppnar för att bevilja pengar.
Foto: Erik Yngvesson
Snart är det dags igen. Protestdagen mot marknadshyror äger rum i Göteborg den 18 april. Bilden är tagen vid Hyresgästföreningens demonstration mot just marknadshyror för snart två år sedan, i september 2018.

Den 18 april planerar Hyresgästföreningen i Västra Sverige en omfattande protestdag mot marknadshyror. Förberedelserna pågår för fullt i olika arbetsgrupper.

Samtidigt är regionstyrelsen avstängd till följd av misstänkta ekonomiska oegentligheter. Därför får regionens högsta verkställande organ just nu inte ta några ekonomiska beslut.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Därför har det varit ovisst hur protestdagen ska finansieras. Det handlar bland annat om tryck av flygblad samt utgifter för scen, ljud och teknik.

Annons

Men nu ser det ut att ordna sig. Therese Stenberg, vice ordförande för Hyresgästföreningen Västra Göteborg, har per mejl fått lugnande besked från förbundsordförande Marie Linder.

– Hon har skrivit att hon stöder oss i kampanjen, och om vi behöver eventuell ekonomisk hjälp så är det bara att höra av sig. Hon har även sagt att om vi har önskemål om att hon ska komma ner till 18 april så ställer hon gärna upp.

Läs ocksåGräsrötter organiserar protestdag på egen hand

Therese Stenberg har fått i uppdrag att ansvara för kontakterna med förbundet inför 18 april. Det har blivit än viktigare nu, då förbundsstyrelsens arbetsutskott tillfälligt tar alla ekonomiska beslut som gäller region Västra Sverige.

Annons

– Marie Linder var tydlig med att allt ska fortgå som vanligt. Det stämmer inte att förbundet inte stödjer vår kampanj. De hjälper till med det de kan. Vi har inte fått någon summa ännu. Men jag har skickat iväg vår budget. Nu väntar vi på besked.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
  • Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
  • Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

Läs mer: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Fakta: Protestdag 18 april

Startar lördag 18 april klockan 14 på Olof Palmes plats i Göteborg. Därefter tågar deltagarna till Gustaf Adolfs torg, där det blir tal och musik klockan 15.

Syftar till att stoppa regeringens planer på att införa fri hyressättning för nybyggda lägenheter 2021, som en del av Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Hyresgästföreningen befarar att förslaget öppnar för marknadshyror på bred front.

Protestdagen i Göteborg finns på Facebook under parollen Demonstration: Nej till marknadshyra, och på den nystartade sajten Nejtillmarknadshyror.se.

Läs också Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen Se upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt” Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.