Annons

Därför byggs det för lite bostäder i Skåne

Skåne Trots bostadsbrist uppger bostadsföretag att marknaden är för liten, enligt en ny rapport från länsstyrelsen. Orsak: De riktar inte in sig på alla utan på kapitalstarka hushåll.
Foto: Petra Martinsson/genre
Enligt rapporten byggs det inte för de bostadslösa, utan för de som redan är etablerade på bostadsmarknaden. Bild Genre/ Petra Martinsson

Det är bostadsbrist i många skånska kommuner. Ändå uppger byggföretag att marknaden är för liten. Enligt länsstyrelsen rapport är orsaken att bolagen riktar in sig på en för smal målgrupp. Deras drivkraft är inte att bygga för alla medborgare, vilket betyder att de nu bygger för de som redan är etablerade på bostadsmarknaden.

De konkurrerar ofta om villaägare som eventuellt vill sälja sina hus, eller kapitalstarka barnfamiljer. Detsamma gäller för bostads- och hyresrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att kunderna inte räcker till och den ekonomiska konjunkturen är det som bostadsföretag och kommuner säger är den främsta orsaken till att de inte bygger mer. Flera företag upplever också planbestämmelserna som hinder, bland annat vad gäller gestaltningskrav, parkeringsnormer och krav på kommersiella lokaler i bottenvåningen.

Annons

Andra slutsaster i rapporten är:

  • Både kommuner och byggherrar tycker att de har gjort vad de kan för att underlätta nybyggnation. Alltför detaljerade detaljplaner kan krångla till det om bostadsbolagen under processen ändrar sig, till exempel vill byta till hyresrätter från bostadsrätter, men det är sällan avgörande för om ett projekt blir av eller inte.
  • Kommunerna har bostadsförsörjningsansvaret men det till trots vilar ett stort ansvar på privata aktörer.
  • Tidigare tog staten en större risk vid nybyggnationer. Sedan början av 1990-talet har strukturen förändrats och subventioner för bostadsbyggandet har tagits bort. I dag är det byggherrarnas riskbedömning som avgör om det ska byggas

Länsstyrelsen skriver att de är tveksamma till om ”dagens spelregler kan åstadkomma en fungerande bostadsmarknad”.

Frågan är hur det kan förändras.

Annons

– Det har inte ingått i uppdraget att titta på, men det är klart något att  fundera över. Vi ser till exempel en tro på att dagens byggande ska få ingång flyttkedjor men det fungerar inte. Det finns en massa kunder men inga produkter för dem, inget för dem att hyra, säger Elisabet Weber vid enheten för samhällsplanering Länsstyrelsen Skåne.

Fakta: Om rapporten

Bakgrunden till rapporten är att regeringen i höstas bad länsstyrelserna i fem län att ta reda på varför detaljplanerad mark för bostäder inte bebyggs. I rapporten ”Varför byggs det inte på detaljplanelagd mark i Skåne?” har 32 detaljplaner studerats och cirka 80 bostadsföretag och kommunala tjänstemän intervjuats. Detaljplanerna finns i kommuner där befolkningen växer: Burlöv, Eslöv, Helsingborg, Lund, Malmö, Sjöbo, Staffanstorp och Svedala. Länsstyrelsen kommer nu att gå vidare med att studera andra delar av Skåne och eventuellt hur det faktiska byggandet har sett ut.

Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.