Annons

De kämpar i motvind för att bli fler

Östergötland Hyresgästföreningens medlemsmål är bra men kan bli svårt att nå, åtminstone i en del områden. Det menar förtroendevalda i Skäggetorp i Linköping, där färre än var femte hyresgäst är medlem i dag.
Foto: Jakob Kindesjö
Tommy Blomqvist och Cenneth Lundin lägger mycket tid på att jobba ideellt i Hyresgästföreningen.

Skäggetorp är ett av Östergötlands största bostadsområden. Medan 26 procent av alla hyresgäster i Linköping är medlemmar i Hyresgästföreningen så är siffran lägre här, 19 procent.

Tommy Blomqvist, Marie Karlsson och Cenneth Lundin jobbar ideellt i den lokala hyresgästföreningen. De är eniga om att den troligaste förklaringen till skillnaden är befolkningens sammansättning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Här bor många utlandsfödda. Alla är inte vana vid föreningsverksamhet. Många tror att det är politiskt, menar Marie Karlsson.

Trion lägger mycket tid och energi på att ordna aktiviteter i området. De menar att en av föreningens största utmaningar är att bli bättre på att nå alla hyresgäster, oavsett bakgrund. De tycker att det är viktigt att fånga upp aktuella frågor och tror att det är bästa sättet öka medlemsgraden. Just nu är önskemål om en ungdomsgård i fokus i Skäggetorp. Invånarna mobiliserar sig och planerar en namninsamling.

Annons

– Då är det viktigt att vi hakar på och inte bara fortsätter med samma saker som vi alltid har gjort, säger Cenneth Lundin.

Läs ocksåOro och ilska efter kaosrenovering och sparkad vd i LidköpingHyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Kommer 51 procent av Skäggetorpsborna att vara medlemmar 2027?

– Jag tror att det är svårt att nå ända dit. Men det är bra att försöka komma så nära som möjligt, säger Cenneth Lundin.

Varför är det viktigt att vara många?

Annons
Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

– För att politiker och hyresvärdar ska lyssna på oss, säger Tommy Blomqvist och nämner bommarna som kommit upp på flera håll i området som exempel.

– Vi har tjatat om bommar i flera år och nu är de äntligen på plats. Men om vi inte hade varit så många som vi ändå är, hade hyresvärden brytt sig om vad vi tycker då?

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.