HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De kämpar i motvind för att bli fler

Östergötland Hyresgästföreningens medlemsmål är bra men kan bli svårt att nå, åtminstone i en del områden. Det menar förtroendevalda i Skäggetorp i Linköping, där färre än var femte hyresgäst är medlem i dag.
Foto: Jakob Kindesjö
Tommy Blomqvist och Cenneth Lundin lägger mycket tid på att jobba ideellt i Hyresgästföreningen.

Skäggetorp är ett av Östergötlands största bostadsområden. Medan 26 procent av alla hyresgäster i Linköping är medlemmar i Hyresgästföreningen så är siffran lägre här, 19 procent.

Tommy Blomqvist, Marie Karlsson och Cenneth Lundin jobbar ideellt i den lokala hyresgästföreningen. De är eniga om att den troligaste förklaringen till skillnaden är befolkningens sammansättning.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Här bor många utlandsfödda. Alla är inte vana vid föreningsverksamhet. Många tror att det är politiskt, menar Marie Karlsson.

Trion lägger mycket tid och energi på att ordna aktiviteter i området. De menar att en av föreningens största utmaningar är att bli bättre på att nå alla hyresgäster, oavsett bakgrund. De tycker att det är viktigt att fånga upp aktuella frågor och tror att det är bästa sättet öka medlemsgraden. Just nu är önskemål om en ungdomsgård i fokus i Skäggetorp. Invånarna mobiliserar sig och planerar en namninsamling.

– Då är det viktigt att vi hakar på och inte bara fortsätter med samma saker som vi alltid har gjort, säger Cenneth Lundin.

Läs ocksåNär Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Kommer 51 procent av Skäggetorpsborna att vara medlemmar 2027?

– Jag tror att det är svårt att nå ända dit. Men det är bra att försöka komma så nära som möjligt, säger Cenneth Lundin.

Varför är det viktigt att vara många?

Läs ocksåStolar ska ha slängts ut från balkong – nu riskerar hyresgästen kontraktet

– För att politiker och hyresvärdar ska lyssna på oss, säger Tommy Blomqvist och nämner bommarna som kommit upp på flera håll i området som exempel.

– Vi har tjatat om bommar i flera år och nu är de äntligen på plats. Men om vi inte hade varit så många som vi ändå är, hade hyresvärden brytt sig om vad vi tycker då?

Läs också Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär HFAB säger nej till byte