Annons

Deras språkkunskaper ska få fler att rösta i Uddevalla

Uddevalla Lidya, Manar och Diana ska höja valdeltagandet i Uddevalla. De är valinformatörer och jobbar nu för högtryck för att få människor att gå till valurnorna. Uddevalla kommun hoppas att valdeltagandet genom informatörernas arbete ska öka i de bostadsområden där det varit lägre. Valinformatörerna behärskar olika språk, vilket ger en större möjlighet att få fler att förstå vilka rättigheter man har när man bor i Sverige.
Valinformatörer
Foto: Kajsa Wedberg
Tre av Uddevallas åtta valinformatörer som just nu jobbat för högtryck. Manar Ameen, Diana Tadjimurat och Lidya Beraki. Målet är att fler ska gå till valurnorna den 11 september.

– Många som vi pratar med kommer från diktaturer. De vet inte att här i Sverige är det hemligt vem man röstar på, att ingen behöver få veta. Men det viktigaste är att vi kan berätta att man faktiskt kan påverka sin egen situation genom att gå och rösta.

Diana Tadjimurat är valinformatör i Uddevalla. Hon och sju andra är ute i vimlet i flera av Uddevallas stadsdelar för att berätta om rätten att rösta. Framför allt är informatörerna i de stadsdelar där valdeltagandet i de senaste valen varit väldigt lågt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi träffar tre av informatörerna på Mötesplatsen på Dalaberg. Det är ett av de områden där få boende går och röstar. Lidya Beraki, Manar Ameen och Diana Tadjimurat kommer tillsammans med Andréa Kihl som är Uddevalla kommuns demokratiutvecklare och initiativtagare till satsningen.

Andréa Kihl är demokratiutvecklare i Uddevalla kommun.

Andréa Kihl berättar att valdeltagandet på Dalaberg, Skogslyckan och Tureborg var 15 till 20 procent lägre än i andra valkretsar i Uddevalla under förra valet. Allra lägst i valkretsen Norra Dalaberg med cirka 67 procent. I Forshälla där det var som högst, var valdeltagandet drygt 91 procent.

– Det är många kommuner som har och har haft liknande projekt, för att få fler att gå och rösta, säger Andrea Kihl. Vi ville testa den här modellen. Syftet är självklart att få fler att gå och rösta i de här bostadsområdena där valdeltagandet varit lägre än i övriga områden. Vi hoppas att det ska göra nytta. Men det är svårt att mäta. Vi får gå på känslan som valinformatörerna har och sedan se hur valdeltagandet ser ut.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Andréa Kihl säger att målet självklart är att få fler att bli intresserade, men också att ge praktisk information om hur man gör för att rösta, berätta om vilka som kan rösta och i vilka val man kan delta. Är man inte svensk medborgare kan man delta i regionval och kommunval, medan det krävs medborgarskap för att få rösta i riksdagsvalet.

Manar Ameen säger att han redan innan han började jobba som valinformatör försökte sprida kunskap och berätta hur viktigt det är att rösta.

Annons

– Jag har alltid varit intresserad och försökt få andra att också bli intresserade. Det är väldigt viktigt att man får kunskap och får reda på hur man gör, säger han.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Valinformatörerna har olika språkkunskaper och kan dela med sig informationen på det språk som passar bäst.

– I Sverige är svenska det primära språket, men politik är avancerat och kan vara svårt att ta till sig om man inte har full kunskap. Därför känns det viktigt att kunna berätta på olika språk, säger Diana pratar svenska, arabiskt och även ryska.

Valinformatörerna berättar om hur det går till att rösta, de informerar om var människor kan hitta mer uppgifter om vad de olika partierna står för och uppmanar till att lära mer. Men de ger ingen partipolitisk information.

– Nej, absolut inte säger Liduya Beraki. Det gör vi inte. Det får de göra själva. Vår uppgift är att sprida kunskap om valet, men inte vilket parti man ska rösta på.

Vilka är då de vanligaste frågor valinformatörerna får?

– Vilket parti de ska rösta på, säger Manar och skrattar. Och det är ju den enda frågan vi inte svarar på.

Annons

– Många är intresserade av boendefrågor och jobb, säger Diana. Och jag försöker säga till dem jag möter att de ska tänka över vad som är viktigaste frågan för dem, barnomsorg, jobb, bostad, äldreomsorg, och sedan söka information om vilket parti som passar dem bäst. Alla har frågor som de tycker är viktiga. Då ska de ta chansen att påverka nu i valet, säger hon.

Nu hoppas valinformatörerna att deras arbete kommer att synas vid valurnorna den 11 september.

– Ja, man hoppas verkligen att många tar chansen att påverka sina liv. Det är en fantastisk möjlighet vi har i det här landet, säger Diana. Manar och Lidya håller med.

Och självklart kommer de själva också att rösta.

– Jag har fyllt 18 och det här är första gången jag får rösta. Det är verkligen stort, säger Diana.

Fakta: Rösträtt

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och
  • är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.
Fakta: Valdeltagandet i Uddevalla 2018

Röstfördelning per valdistrikt. Siffrorna visar val till Uddevalla kommunfullmäktige. Områdena är rangordnade från lägst till störst.

Bäve-Norra Dalaberg: 67,14 %

Uddevalla-Österberget-Tureborg: 69,31 %

Bäve-Skogslyckan: 69,81 %

Bäve Norra Hovhult: 70,30 %

Bäve-Unneröd-Ramneröd: 77,93 %

Uddevalla Centrum Väst: 79,43 %

Bäve-Karlsruhe-Elseberg: 79,55 %

Uddevalla-Stenbacken-Karlsberg: 80,21 %

Uddevalla-Håljuteberget: 80,51%

Uddevalla-Hönseberget-Margretegärde: 81,74%

Uddevalla-Äsperöd-Ängebacken: 81,91%

Uddevalla-Walkesborg-Bohusgården: 82,76%

Bäve-Hedegärde-Vännerberg: 83,23%

Bäve-Bleket-S Dalaberg-Vindfället: 83,86%

Uddevalla söder: 85,16%

Lane-Ryr: 86,83%

Bäve-Helenedal: 86,95%

Skredsvik-Hogstorp: 87,64%

Resteröd-Forshälla öst: 87,94%

Bäve-Kurveröd: 88,42%

Ljungskile-Berg-Simmersröd: 88,44%

Lyckorna-Grinneröd: 88,55%

Herrestad-Kissleberg-Smedseröd: 88,67%

Bäve-Boxhult-Södra Hovhult: 88,70%

Bokenäs-Dragsmark: 89,02%

Bäve-Fasseröd: 89,21%

Högås-Sundsandvik: 89,29%

Herrestad-Källdal-Misteröd-Sunningen: 89,31%

Uddevalla-Kapelle-Timanstorpet: 89,74%

Herrestad-Utby-Lanesund: 90,63%

Ljungskile-Hälle-Skafteröd: 91,02%

Forshälla väst: 91,06%

 

Totalt  Uddevalla kommun: 84,76%

Källa: Valmyndigheten

Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.