Annons

Svårt för Skatteverket att kolla fusket: ”Överhyrorna ser vi inte”

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.
"Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte", säger Susanne Persson på Skatteverket.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Ivan Arvsäter
"Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte", säger Susanne Persson på Skatteverket.

När du hyr ut din bostad har du rätt att göra vissa avdrag som ska täcka merkostnader. Utöver det har du rätt att tjäna upp till 40 000 kronor om året skattefritt. Tjänar du mer än så förväntas du ta upp överskottet i din deklaration, och skatta för det.

Men Skatteverket konstaterar att många uthyrare låter bli att redovisa vinsten. Enligt Susanne Persson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har myndigheten svårt att överblicka hur stora inkomster andrahandsmarknaden verkligen genererar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Varför får man göra avdrag på 40 000 kronor när man hyr ut sin bostad?

– Fribeloppet är skapat för att få ut fler lägenheter på bostadsmarknaden. Det har inte med dina faktiska kostnader att göra, utan är en slags morot: Hyr ut så får du 40 000 skattefritt. Från början fick man bara 4 000 kronor i avdrag. Sedan har det stigit mer och mer.

Vet ni hur stora dolda hyresinkomster som går er förbi?

Annons
Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Nej. Hur stort skattefelet kan vara är en sak. Vi kan se hur många som har deklarerat överskott och det sammanlagda beloppet, men inte hur överskottet har räknats fram. Överhyrorna ser vi inte. Det är ett stort problem att det är så, det vet vi. Men vi har inte resurser att kontrollera allt.

Vad gör ni för att hitta de svarta hyresintäkterna?

– Regeringen har haft en remiss ute nu, om EU-regler som innebär att digitala plattformar ska rapportera vad en person har hyrt ut sin bostad för. Det kommer innebära en helt annan insyn. Men tar man det som svart inkomst, utanför den här digitala plattformen, så kommer vi tyvärr inte se det.

Läs ocksåHan betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Vår granskning visar att det är vanligt. Hur allvarligt är det att bostadsmarknaden ser ut så här?

Annons

– Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte. Det är samverkan mellan olika parter som kan stävja detta. Det är en också politisk fråga. Räcker inte bostäderna till är du i klorna på dem som hyr ut. Så länge man går med på att betala de här hyrorna, för att det är en sådan brist på bostäder, så är det svårt att bryta.

Bestämmelserna om rapportering från digitala plattformar föreslås i huvudsak träda i kraft vid årsskiftet.

Fakta: Bara två av tio deklarerade vinst efter uthyrning
  • Skatteverket har tidigare specialgranskat uthyrning via förmedlingssajten Airbnb. Syftet var att försöka bedöma mörkertalet på marknaden i stort. Myndigheten kunde konstatera att andrahandsfusket är ”ett utbrett problem”.
  • Under granskningen utreddes 250 fall där privatpersoner hyrt ut bostäder via sajten. 60 procent ledde till beslut om ändrad skatt.
  • Totalt avslöjade Skatteverket dolda skatteintäkter på 2,4 miljoner kronor under ett år.
  • Bara två av tio som gjort större vinst än vad avdragen täcker tog upp överskottet i sin deklaration.
Läs också Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.