HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dom om svartkontrakt överklagad

Göteborg Innan midsommar beslöt hovrätten att lindra straffen för de både män som dömts för miljonhandel med svartkontrakt i Göteborg. Men också hovrättens dom har överklagats.

Som Hem & Hyra har skrivit om tidigare dömde tingsrätten förra året en 40-årig och en 60-årig man till fängelse för grovt brott mot hyreslagen, efter en omfattande miljonhandel med svarta hyreskontrakt på attraktiva adresser i centrala Göteborg.

Domen överklagades och i maj i år togs fallet upp på nytt, den här gången i hovrätten.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Där fick båda männen sänkta straff. Hovrätten ändrade tingsrättens beslut till villkorlig dom, och 40-åringen friades dessutom för misstankarna om grovt bokföringsbrott. Därmed slapp han det treåriga näringsförbud som tingsrätten dömt ut.

Men fortfarande är inte de juridiska turerna slut.

Både åklagarsidan och den 40-årige mannen har nämligen överklagat hovrättens beslut till Högsta domstolen. Åklagaren yrkar å sin sida att straffen för de båda männen skärps. 40-åringen yrkar för sin del enbart att han inte ska behöva betala ersättning till hyresgäster som betalat för sina kontrakt.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Det är långt ifrån säkert om Högsta domstolen tar upp fallet. Om man inte tar upp ärendet är det hovrättens dom från i juni som gäller.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.