Annons

Domstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

Ludvika Hålet i kökstaket är kvar och vitet på 50 000 kronor är inte betalt. Situationen för hyresgästerna i byn Blötberget har inte förändrats nämnvärt – även om allt i den här historien inte är svart och vitt.
Foto: Mattias Frödén
Hålet i Petra Karlssons tak är fortfarande inte lagat och företaget har inte betalat vitet på 50 000 kronor.

Hem & Hyra har flera gånger skrivit om hyreshusen i Blötberget som ägs av två bolag, Hilldex och Blötbergets Fastigheter. Senast var i januari då vi kunde berätta om problem med varmvatten, snöröjning, värmen i lägenheterna och flera andra saker.

Miljö- och byggnämnden i Ludvika kommun utfärdade efter en inspektion i höstas tre vitesförelägganden mot Hilldex och ett mot Blötbergets Fastigheter. Det senare föreläggandet gällde det hål som i september sågades upp i kökstaket hos en av de boende, Petra Karlsson som Hem & Hyra träffade i början av 2019. I öppningen placerades en fläkt i ett försök att torka upp efter en vattenskada, orsakad av ett kranbyte som gick snett i våningen ovanför.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I januari var hålet fortfarande inte lagat – och samma sak gäller än i dag. Men mer om det senare.

Tidpunkten för vitesföreläggandena har gått ut men Ludvika kommun kommer, som det ser ut nu, av flera skäl inte att gå vidare med alla förelägganden. Klart är dock att man har bett mark- och miljödomstolen i Nacka att fastställa ett vite på 50 000 kronor för hålet i kökstaket.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson konstaterar att det är mycket ovanligt att kommunen tvingas till sådana här åtgärder.

Läs ocksåBlötberget i hyresnämnden igen

– Normalt brukar det räcka med att man hotar med ett vitesföreläggande för att ett bolag ska åtgärda det vi kräver, säger hon.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Mark- och miljödomstolen skickade i början av april ett föreläggande till Blötbergets Fastigheter. Men något svar har domstolen inte fått, trots två påminnelser skickade 24 april och 14 maj. Det kan nu bli aktuellt att en så kallad stämningsman aktivt söker upp bolagets ägare för att delge denne.

Läs ocksåFortsatta problem i Blötberget

Samtidigt försöker Charlotte Olsson få Blötbergets Fastigheter att betala tillsynsavgifterna som bolaget är skyldigt kommunen. Men även här går det trögt, hon har inte fått någon bekräftelse på att företaget tagit emot kommunens krav.

– Inte ens det har jag fått något gehör för, säger Charlotte Olsson som tänker fortsätta med sina försök att få in pengarna genom det som kallas delgivning av juridisk person.

Trots att det har skett en del mindre förbättringar ser hon inte att situationen har förändrats i grunden för hyresgästerna i Blötberget.

Annons
Bror-Åke Johansson och Bo Fremén från Hyresgästföreningen har engagerat sig mycket i situationen i Blötberget.

Den beskrivningen delas av Bo Fremén som är lokal ordförande för Hyresgästföreningen i Ludvika.

– Det fungerar ungefär som tidigare. Man får hela tiden stöta på om simpla saker som belysning, att det inte fungerar i tvättstugan med mera, säger han.

Men den här historien är inte bara svart och vit. Hit hör två viktiga saker som åtminstone delvis talar för bolagens sak:

1. Blötbergets Fastigheter har försökt att fixa hålet i kökstaket. Det skedde på eftermiddagen den 14 februari, dagen innan tidsfristen för att åtgärda problemet gick ut. Men Petra Karlsson vägrade att släppa in de två männen som, enligt henne, plötsligt stod utanför hennes dörr.

– Jag hade inte hört någonting om att de skulle komma. Ingen förvarning, ingenting. Man kan ju inte bara riva ett tak hux flux och jag måste få tid på mig att plocka undan grejerna i köket. Dessutom skulle jag precis resa bort, säger hon.

Hon misstrodde även de två männens kompetens.

– De kunde inte visa något som styrkte att de kunde sin sak. Sådana personer vill jag inte släppa in mitt kök.

2. Petra Karlsson har sedan flera år hyresskulder till sin värd. Hon säger att de är från 2011–2012. Mannen hävdar att det rör sig om 200 000 kronor medan Petra Karlsson menar att summan är betydligt mindre.

– Jag kan ärligt talat inte säga hur mycket det är, men det spelar ju ingen roll. Han ska ändå sköta sina lägenheter, säger hon.

Hyresskulden var också anledningen till att värden i vintras ringde upp Charlotte Olsson och förklarade att han inte tänkte göra något åt hålet i taket.

Annons

Men ett vite döms ut när exempelvis en person eller ett företag inte följer ett myndighetsbeslut och pengarna går normalt in i statskassan. Hyresskulden är alltså inget som kan kopplas till vitet, det måste betalas ändå.

När Hem & Hyra ringer hyresvärden har han svårt att förklara varför han inte hört av sig till Ludvika kommun och mark- och miljödomstolen. Men han hävdar att han inte har några problem med sina kontakter med myndigheterna.

– De vet var jag finns. Men okej, jag ska ringa dem (domstolen), säger värden.

Han hotar nu med att gå till Kronofogden och driva in de flera år gamla hyresskulderna. Att han inte gjort det tidigare handlar enligt honom om att han försökt hitta en lösning för Petra Karlsson.

– Visst, man har makten att sparka ut någon från en lägenhet men pengar är inte allt här i livet, säger hyresvärden som själv har en registrerad skuld hos Kronofogden på 356 952 kronor.

Hyresvärden förklarar dock att han har fått nog nu. Petra Karlsson ska ut ur lägenheten.

– Av ren barmhärtighet har jag låtit henne få bo kvar. Jag har försökt hitta en lösning, men nu har jag fått nog, hennes hyresrätt är förverkad. Ni forcerar oss att sparka ut henne från lägenheten, säger mannen innan han en stund senare abrupt avslutar samtalet.

Fakta: Bolagen samarbetar och har samma postadress

Det är två olika ägare till Blötbergets Fastigheter AB och Hilldex AB. Men bolagen samarbetar, bland annat om fastighetsskötseln, och de har även samma postadress på en liten ort i Värmland.

Bolagen äger tillsammans 64 lägenheter fördelade på 14 hus.

Det var i samband med planer på ett asylboende som Hilldex 2015 köpte fem av de 14 husen av Blötbergets Fastigheter. Det blev dock inget av med asylboendet.

Läs också Hyresgästföreningen vill ha tvångsförvaltning i Blötberget Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.