Annons

Hyresgästföreningen vill ha tvångsförvaltning i Blötberget

Ludvika Hyresgästföreningen vill att de 48 lägenheterna i Blötberget ska tvångsförvaltas. Hyresvärden är för sen med att betala räkningar och sköter inte förvaltningen menar föreningen.
Foto: Lena Mattsson
Hyresnämnden går syn på Vulcanusvägen i Blötberget. Till vänster hyresrådet Hans G Johansson. I mitten ägaren till fastigheterna Tino Bessou. Foto: LENA MATTSSON, Hyresgästerna Bror-Åke Johansson, till vänster, och Håkan Pettersson, till höger, företräds av Hyresgästföreningens Jonas Fredriksson och Carl Henrik Lindmark. Foto: LENA MATTSSON, Förutom att titta i källare och samlingsrum påtalade Hyresgästföreningen att fasaderna behöver renoveras och målas. Foto: LENA MATTSSON, Fulla soptunnor och bråte vid Tvistgruvevägen. Foto: LENA MATTSSON , Fönster på Vulcanusvägen. "Det är ingen idé att reparera utan alla i huset ska bytas", sa hyresvärden till hyresnämnden men någon tidsplan för bytet kunde han inte ge. Foto: LENA MATTSSON, De trappor som bytts på Tvistgruvevägen har olika höga trappsteg och stora glipor. Farligt och inte fackmannamässigt utfört menar Hyresgästföreningen. Foto: LENA MATTSSON

Vid hyresnämndens sammanträde i Stadshuset i Ludvika på onsdagen drog Hyresgästföreningens jurist Carl Henrik Lindmark en lång lista med fel och brister som hyresvärden Blötbergets Fastigheter AB lovat både kommunen, hyresgästerna och Hyresgästföreningen att åtgärda men där inget gjorts.

– De bryr sig inte om beslut som myndigheter har utfärdat, de är på obestånd och deras förvaltning är oacceptabel. De har satt i system att dra ut på reparationer och de saknar både vilja och förmåga att sköta fastigheterna, sa Carl Henrik Lindmark och påpekade att problemen funnits hela tiden sedan Blötbergets Fastighets AB tog över fastigheterna för fyra år. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

På hans lista fanns påpekanden om otillräcklig temperatur på varmvattnet, skadedjur, trasiga trappor, ugnar som inte fungerar, mögelskador, hål i mattor, bristfälliga kök, dålig lukt efter att avlopp kommit upp i en källare och flera fall där element inte fungerar som de ska. Han uttryckte också oro för hur pelletspannorna sköts och om det verkligen finns pellets inför vintern.

Ägaren Tino Bessou menade, med stöd av sin vaktmästare, att det mesta av det som räknades upp var utfört och att han visst hållit sina löften och på alla punkter motsatte sig föreningens begäran om tvångsförvaltning.

Annons

De skulder Hyresgästföreningen menade att hyresvärden haft och har till Ludvika kommun, ett elbolag, en slamsugningsfirma och en förening som sköter snöröjningen sa Tino Bessou att företaget betalat. De 66 000 kronor som finns noterade som en skuld till kommunen kände han inte till och inte heller att företaget är skyldiga 88 000 kronor för snöröjning, utan han vidhöll att allt var betalat.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Hyresrådet Hans G Johansson frågade varför skulderna uppkommit och på det svarade Tino Bessou att de uppkommit i ett ekonomiskt svårt läge men han bedyrade att allt nu var i sin ordning med ekonomin. Däremot kunde han inte svara på när de nämnda skulderna hade betalats.

I samband med diskussionen om skulderna påpekade Hyresgästföreningens företrädare, förutom Carl Henrik Lindmark även ärendehandläggare Jonas Fredriksson som haft kontakt med de missnöjda hyresgästerna  under flera år, att Ludvika kommun till skillnad från andra kommuner inte har som rutin att stänga av vattnet trots att det inte betalats. Det var dock nära att Västerbergslagens energi stoppat elleveranserna på grund av den sena betalningen.

Efter ett avbrott för lunch åkte hyresnämnden till Blötberget för att på plats titta på bland annat den källare som översvämmats av avlopp och trasiga och bristfälligt utbytta trappor. Jonas Fredriksson från Hyresgästföreningen och de hyresgäster som medverkat som uppgiftslämnare i hyresnämnden passade också på att visa att fasaderna behöver rustas och fönster bytas.

Annons
Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Hyresnämndens beslut om en eventuell tvångsförvaltning beräknas komma om ett par veckor.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.