Annons

Kravet: Inför skatteavdrag för hyresgäster – skulle ge hundralappar mer i plånboken

Nyheter Den som hyr sin bostad är diskriminerad jämfört med den som äger sitt boende. Det menar Hyresgästföreningen som nu kräver att regeringen inför skatteavdrag för hyresgäster. Hem & Hyra listar de ”orättvisor” som missgynnat hyresgäster senaste åren.
Hyresgästföreningen kräver skatteavdrag för hyresgäster.

Ränteavdraget kan ge tusenlappar tillbaka varje månad för den som har lån och äger sitt boende.

Rotavdraget underlättar för den som vill anlita hantverkare och ger möjlighet till avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Om du äger ditt boende vill säga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För inget av de två avdragen kommer landets nästan 2,7 miljoner hyresgäster till del.

Men nu är det hyresgästernas tur. Det menar i alla fall Hyresgästföreningen som inför höstens val ställer krav på ett skatteavdrag öronmärkt för just hyresgäster. Förslaget kopplar de också till de kompensationer som bilägare ska få för höjda bensinpriser och bidraget som ska betalas ut för skenande elpriser.

– Hyresgäster är den grupp, om man ser till boendeform, som är mest ekonomiskt marginaliserad. Det är inte mer än rätt att man kompenserar dem på samma sätt som man kompenserar andra grupper i samhället, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Hem & Hyra har i rad granskningar visat hur den som hyr sitt boende är mer ekonomiskt utsatt jämfört med den som äger sin bostad:

Annons

Ägt boende – normen bland många politiker

Genom Hyresgästföreningens förslag skulle hyresgäster kunna få hundralappar mer i plånboken varje månad. Skatteavdraget för hyresgästerna är, enligt förslaget, tänkt att fungera ungefär på samma vis som ränteavdraget för den som äger sitt boende.

– Vi står inför en levnadsomkostnadskris för många hushåll där priserna nu går upp på det mest basala här i livet. Hyresgäster är ju den grupp i samhället som har minst marginaler och då är det också rätt att de får en ersättning, säger Martin Hofverberg.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.
Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Men den som äger sitt boende tar ju också en större ekonomisk risk jämfört med den som hyr.

– Ja, så är det. Men å andra sidan är det faktiskt också så att de får en vinst när bostadspriserna går upp och deras lån äts också upp av inflationen. De är redan gynnade av konstruktionen, att äga, de behöver inte gynnas ytterligare. Låt oss nu titta på lösningar för hyresgästerna, säger Martin Hofverberg.

Vad är skälet till att hyresgäster fortsätter att, som ni ser det, skattemässigt missgynnas år efter år?

Annons

– Jag tror att det har funnits en vilja att genomföra vissa reformer för det ägda boendet för att det finns en uppfattning bland många politiker att det är en norm att vilja äga sitt boende. Och då vill man inte försämra för de som äger. Men det vill inte vi heller. Vi upplever att det är många som håller med oss men det blir ingen verkstad. I årets valrörelse måste därför de här frågorna komma upp på dagordningen, säger Martin Hofverberg.

Hyror 2022, Marie Linder, Höja hyran, hyresförhandling
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder,

”Skatteavdraget en rättvisefråga”

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, menar att staten måste ta ansvar för att mildra inflationens effekter på hyresgästernas ekonomi.

– Det här är en rättvisefråga. Om andra får kompensation måste också hyresgästerna få det i det här läget. Den ökande inflationen och ökade kostnader är sådant vi kommer att möta i hyresförhandlingar och då är inte staten där och kompenserar därför så finns det en rimlighet i att göra det här, säger hon.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) har avböjt att kommentera förslaget.

Fakta: Här är förmånerna som hyresgästerna missar
  • Ränteavdraget. Kan ge tusenlappar tillbaka varje månad för den som har lån och äger sitt boende. I takt med att bankerna nu höjer räntorna på bostadslån innebär det dessutom att ränteavdraget för den enskilde blir ännu större. Kostnad för staten: 17,4 miljarder kronor år 2021.
  • Rotavdraget. Underlättar för den som vill anlita hantverkare och ger möjlighet till avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Man kan dra av upp till 50 000 kronor per person och år för renoveringar i hemmet. Kravet är att du äger din bostad. Staten betalade ut sammanlagt tolv miljarder kronor år 2021.
  • Investeringsstödet. Skulle ge lägre hyror på nybyggnation men försvann i och med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget blev framröstad. Fanns fram till årsskiftet 2021/2022 och var ett statligt stöd till byggande av hyresrätter och studentbostäder. Villkoret för att få det var att hyran inte översteg mellan 1 350 och 1 550 kronor per kvadratmeter och år. Hur många nya hyresrätter och studentbostäder som riskerar att få högre hyra – eller inte byggas alls, är inte klarlagt.

 

Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.