Annons

”En smygväg till marknadshyror”

Nyheter Skakigt beslutsunderlag och risk för ockerhyror. Kritiken mot Alliansens bostadspaket växer – men Fastighetsägarna stödjer förslaget.
Foto: Rikard Ljungqvist
Toppolitikerna samlades under torsdagen i nya statsdelen Annedal i Bromma för att presentera förslaget.

Under torsdagen presenterade den borgerliga alliansen ett stort förslagspaket som i flera steg ska öka utbudet av bostäder genom att underlätta för nyproduktion och uthyrning av privatbostäder.

Men satsningen, som beräknas kosta 1,75 miljarder kronor, kritiseras nu för att vara ogrundad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regeringen uppskattar att cirka 20 000 lägenheter kommer att frigöras genom friare tyglar för andrahandsuthyrning av bostadsrätter. En siffra baserad på en opinionsundersökning som Stockholms handelskammare i fjol genomförde hos 1 000 stockholmare.

– Det är ett hemskt skakigt underlag. Ingen vet vilket tillskott vi möjligen skulle kunna få, hävdar Anders Lago, ordförande för HSB Riksförbund.

Han är i sin tur orolig för en växande prisklyfta mellan hyresrätter och bostadsrätter som hyrs ut i andra hand.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Redan i dag ligger hyresnivåerna för en andrahandslägenhet högre än övriga hyresbeståndet, och nu får den som hyr ut sin bostadsrätt i princip rätt att begära vad som helst. En smygväg till marknadshyror, helt enkelt.

Också Carolina Stegman, ordförande för Bostadsrättsägarna, ser problem med förslaget. Hon har pratat med många medlemmar som avstått från att hyra ut i andra hand av rädsla för att hamna i hyresnämnden och bli återbetalningsskyldiga.

När man nu får chans att ta ut högre hyra och slipper risken att behöva betala tillbaka överhyra retroaktivt tror hon visserligen att fler vågar ställa sin bostad till förfogande – men att många samtidigt tar chansen att kräva ockerhyra.

Annons
Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Jag är rädd att man ser det som ett lönsamt projekt och en inkomstkälla att hyra ut sin bostad. Bäst vore att behålla dagens retroaktivitet och i stället göra det lättare att få reda på vad en brukshyra i området är.

Liksom Hyresgästföreningen och HSB håller Carolina Stegman med om att ungdomar och studenter riskerar att bli de stora förlorarna.

– Unga som försöker hyra i andra hand kanske inte får råd.

Näringsminister Annie Lööf (C), som tillsammans med sina ministerkollegor presenterade förslaget, hävdar dock att unga vuxna i stället står som de stora vinnarna.

– I dag hyrs de här bostadsrätterna inte ut alls eller så hyrs de ut till ohyggligt höga kostader på den svarta marknaden. Vi vill förmå dem med tomma bostadsrätter att lösgöra utrymmet för unga människor, säger hon till Hem & Hyra.

Därtill är det främst ägare och hyresgäster av mindre lägenheter med låga taxeringsvärden som gynnas av den sänkta fastighetsavgiften, menar hon.

– Ett genomsnittligt studentrum skulle kosta 350 kronor mindre om året bara vad gäller fastighetsavgiften.

Annons

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, ställer sig försiktigt positiv till Alliansens förslagspaket.

– Generellt är detta ett steg i en riktning vi uppskattar. Det stärker hyresrätten och möjliggör investeringar. Sedan återstår att titta närmare på konsekvenserna.

En möjlig negativ konsekvens vore att vissa hus får bostadsrättshus får en hög koncentration av personer som hyr i andra hand.

– Det är mycket jobb att hålla ihop en bostadsrättsförening redan i dag. Och man kan inte förvänta sig att en förening som bara består av andrahandsgäster ska kunna bilda en styrelse, säger han.

Läs mer om bostadspaketet: ”De som har tuffast för betala mest”

Fakta: Detta omfattar förslaget:

1. Möjlighet att baka in kapital- och räntekostnader vid andrahandsuthyrning av privatägd bostad.

2. Schablonavdraget vid uthyrning av egna bostaden höjs från 21 000 till 40 000 kronor.

3. Den som äger en bostadsrätt får själv besluta om andrahandsuthyrning – utan vetorätt från föreningen.

4. Stopp för retroaktiv ersättning för oskälig hyra – endast framtida hyra prövas.

5. Fastighetsavgiften för flerbostadshus sänks från 0,4 till 0,3 procent.

6. Fastighetsskattens takbelopp per lägenhet sänks från 1 400 till 1 200 kronor.

7. Bostadsbolag slipper helt betala fastighetsavgift för nyproduktion de första 15 åren.

8. Tidsperioden för nyproduktionshyror, så kallade presumtionshyror, förlängs från 10 till 15 år.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.