Annons

Erik flydde vardagen – nu bor han i ett tält i skogen: ”Inte glamping direkt”

Stenungsund I ett försök att slita sig loss från ekorrhjulet har Erik Isidorsson valt att ta sitt tält och bosätta sig ensam i skogen. Med djuren som närmaste grannar räknar han dagarna i frihet.
Erik Isidorsson bor i ett tält i skogen sedan nästan ett år. Inga bekvämligheter bara naturen och djuren inpå tältduken. Fritidssysselsättningen är musik och att tälja schackpjäser.
Foto: Lasse Edwartz.
Erik Isidorsson bor i ett tält i skogen sedan nästan ett år. Inga bekvämligheter bara naturen och djuren inpå tältduken. Fritidssysselsättningen är musik och att tälja schackpjäser.

I skogarna mellan Lilla Edet och Stenungsund reser sig ett vitt tipitält. Vit rök stiger mot skyn den kalla morgonen när bilen når slutet på den igenbommade grusvägen. Erik Isidorsson var uppe tidigt på morgonen och har hunnit tända en värmande eld i kaminen. När vi kommer in i tältet är kaffevattnet klart och Erik serverar i kåsor. Hit flydde Erik vardagen och hittade hem.

– Det blir lika kallt ute som inne. Jag har testat att vara eldvakt, men då blir det så lite sömn, det är bättre att bara försöka sova sig genom den kalla natten, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Mornarna kan vara rätt kalla i tältet som håller samma värme inomhus som utomhus. När vi kommer på besök har dock Erik hunnit elda och tältet är riktigt varmt. Sängen är av enklare konstruktion med en madrass ovanpå lite timmer.
Ville lämna ekorrhjulet

Det var den fjärde mars ifjol som Erik valde att lämna sitt hem för att bo i tält. Han gjorde sig av med de flesta av sina ägodelar och flyttade ut till skogen. Här, omringad av höga furor och ett litet träsk precis utanför tältdörren, har han hittat hem.

– Jag skulle inte kalla det för glamping direkt, sängen har jag byggt på lite timmer och lagt en madrass ovanpå. Maten har jag i en trälåda, annars äter råttor och myrorna upp den, säger han.

Förutom myror så finns det även gott om älg, hjort och rådjur i området. Erik berättar även att han sett spår av vildsvin och att skogen förser honom med bär.

Läs ocksåGudmars boning i Åre är åt skogen
Erik förvarar sin mat i en trälåda. Varje dag drar han ytterligare ett streck på lådan som representerar ännu en dag i tältet.
Erik förvarar sin mat i en trälåda. Varje dag drar han ytterligare ett streck på lådan som representerar ännu en dag i tältet.
Bott på flera platser

Tidigare bodde Erik på en båt. Han har också bott i hus, bostadsrätt, hyresrätt och studentlägenhet. Han är utbildad process­ingenjör och jobbade tidigare i Göteborg.

Annons

– Det finns tre saker jag är rädd för. Mörker, höjder och ekorrhjulet. Ekorrhjulet är jag mest rädd för, tidigare saknade jag syfte och mening med livet och det var svårt att få ihop livspusslet, så den rädslan finns kvar. Samma sak ­gäller rädslan för mörkret, men det tränar jag på nu.

– Höjdrädslan försökte jag bota genom att gå en fallskärmskurs, men det fungerade inte, säger han och skrattar.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Räknar dagarna

Nu jobbar han med foto och film. Främst åt mäklare, men också med modellfoto och bröllop.

– Det är en viss kontrast med flashiga bostäder, och sen bor jag härute. Jag brukar bli uppmanad att inte berätta att jag bor i tält, det kanske verkar lite konstigt.

Reaktionerna på hur han valt att leva och bo har varit varierande, berättar han.

Annons

– Vissa tycker att jag verkar vara hemlös. Andra blir inspirerade. Men jag tycker inte man ska vara så rädd för vad andra tycker om en. Jag trivs i mitt livsval, säger han.

Eriks hem är beläget ensligt i skogarna en bit in efter en igenbommad skogsbilsväg, här är det en bra bit till grannarna.
Eriks hem är beläget ensligt i skogarna en bit in efter en igenbommad skogsbilsväg, här är det en bra bit till grannarna.

Precis som i en fängelsefilm gör Erik varje morgon ett streck på sin förvaringslåda i trä. Men, till skillnad från en klassisk fängelsefilm där strecken symboliserar dagarna i fångenskap, så innebär varje streck ytterligare en dag i frihet för Erik.

– Jag har aldrig ångrat att jag gjorde detta. Visst, det finns tuffare perioder, men det är skönt att landa lite och lista ut vad man vill göra när man blir stor, säger han.

Hur länge han blir kvar återstår att se, men än så länge kan den uppmärksamme se rökpelaren från Eriks kamin på morgonkvisten i skogarna utanför Stenungsund.

En av Eriks sysselsättningar när han får tid över är att tälja, framförallt schackpjäser, även om det är svårt att hitta motståndare i skogen.
En av Eriks sysselsättningar när han får tid över är att tälja, framförallt schackpjäser, även om det är svårt att hitta motståndare i skogen.

Fakta: Livet i skogen
  • När Erik inte jobbar spenderar han en hel del tid vid sitt tält.
  • Han skriver bland annat egen musik, täljer schackpjäser, spelar schack, plockar bär och grillar korv.
  • Skogen ger även mycket tid åt eftertänksamhet och ­möjlighet att filosofera och reflektera över livet.

Sen finns det såklart vissa delar av det mer traditionella boendet som Erik saknar.

  • Elektricitet. Genom att ladda powerbanks hos sin bror och laga mat över kaminen.
  • Garderob. Kläderna förvaras på en hemmabyggd klädställning och i väskor.
  • Hygien. Erik har grävt en egen toa en bit från ­tältet. Duschar gör han framför allt hos sin bror.
Fakta: Allemansrätten

Vad som är tillåtet att göra i skogen regleras bland annat genom allemansrätten. Den innebär exempelvis att man får tälta något enstaka dygn på en och samma plats. I Eriks fall har han rundat det genom tillstånd från markägaren. Mer om allemansrätten finns att läsa hos Naturvårdsverket.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.