Annons

EU-miljoner till energisnålare hus

Nyheter ​EU har gett klartecken till bidrag för energieffektivisering av bostäder. Det innebär grönt ljus för att ge pengar till att göra miljonprogramshus energieffektivare. Men det rör sig om mycket små summor.

​Företrädare inom byggbranschen har länge ropat på statlig hjälp för att få ner energiförbrukningen för våra bostäder.

Annons
Regeringen har dock hittills sagt nej. Men nu öppnas en ny möjlighet: EU-parlamentet beslutade i går att pengar från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) ska kunna användas till energieffektivisera bostäder i samtliga 27 EU-länder. Det kan exempelvis handla om att installera energiglasfönster eller tilläggsisolering.
– Det är en unik händelse. För två år sedan när jag var nere i Bryssel sa de jag pratade tvärt nej till ett sådant här förslag. Men klimatdebatten och lågkonjunkturen har säkert spelat in. Förhoppningen är att bidraget ska skapa nya jobb, säger Anna Östberg, utredare på Hyresgästföreningen med ansvar för EU-frågor.
 
Dock rör det sig om i sammanhanget små summor. Enligt beslutet får maximalt fyra procent av Eruf-pengarna användas till bidrag till energieffektivisering av bostäder. För åren 2007 till 2013 fick Sverige sju miljarder kronor. Enligt Erling Kristiansson, kansliråd på näringsdepartementet, har drygt fyra miljarder av dessa redan intecknats. Av de pengar som är kvar skulle drygt 100 miljoner i teorin kunna gå till att energieffektivisera hus.
– Det beslutas på de åtta regionerna som landet är uppdelat i vad pengarna ska gå till, säger Erling Kristiansson.
Ulrika Jardfelt, chef för fastighetsutveckling på Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation, tror inte att EU-pengarna kommer att betyda så mycket för de kommunala bostadsbolagen.
– Bara under förra året satsade Sabo-företagen mellan två och tre miljarder kronor på energibesparande åtgärder. 
Någon gång under året förväntas reglerna att träda i kraft.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.