Annons

Ex-politiker ny ägare till Sveriges mest ökända hyreshus

Ludvika En 22-åring från Lerum är ny ägare till några av landets mest nedgångna hyreshus. Ludvika kommun är oroliga för ännu en skenaffär, men köparen förnekar att tidigare ägaren Tino Bessou har något inflytande. ”Min vision är att rusta upp husen”.
Foto: Anders Johansson
De enorma istapparna ledde till att huset på Kaveltorpsvägen 2 i Blötberget blev känt över hela Sverige vintern 2021. Det är ett av tre hus i byn som myndigheterna har bestämt att ingen får bo i. Nu har en 22-åring från Lerum köpt dem och ytterligare två fastigheter i Blötberget.

De förslummade hyreshusen i Blötberget har varit en följetong hos myndigheterna under många år. Hem & Hyra har utnämnt huvudägaren Tino Bessou till Sveriges värsta hyresvärd.

Bessou äger företagen Hilldex och Blötbergets Fastigheter, men det är vanligt att fastigheter i koncernen byter ägare. Fem av de mest nedgångna husen i byn ägdes under en period av ett företag knutet till Tino Bessous före detta sambo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har de fem husen fått en ny ägare igen: Beryllium Properties AB. Bolaget drivs av Eskil Ripa, en 22-årig chalmerist och före detta moderat kommunpolitiker från Lerum.

– Jag snubblade över den här affären. Min vision är att rusta upp husen och göra dem bra att bo i igen, säger Eskil Ripa till Hem & Hyra.

Ett av husen som räddningstjänsten anser vara för farligt för att bo i. (Arkivbild).

För 750 000 kronor har han köpt fem hus, varav tre är belagda med förbud från Räddningstjänsten och miljö- och byggnämnden att över huvud taget använda som bostad. Ett av husen väckte nationell uppmärksamhet förra året när en vattenläcka orsakade en gigantisk istapp från taket ner till marken.

De tre avstängda husen är obebodda, men i de två andra finns det hyresgäster. Eskil Ripa har också tecknat ett nyttjanderättsavtal med Blötbergets Fastigheter. På så vis har han övertagit förvaltningen av några av Blötberget Fastigheters hus och fungerar nu som hyresvärd även för människorna som bor där.

Att en 22-åring från Lerum snubblar över förfallna hus i en gammal gruvby i södra Dalarna kan tyckas märkligt. Men genom Moderata ungdomsförbundet är Eskil Ripa vän med Tino Bessous son Jonathan Bessou.

Företaget Ribe Industries hemsida.

De har båda tidigare suttit i kommunfullmäktige för Moderaterna, Eskil Ripa i Lerum och Jonathan Bessou i grannkommunen Alingsås. Båda lämnade politiken 2021. Nu har de företaget Ribe Industries ihop.

Charlotte Olsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ludvika kommun, är väl bekant med de fem hus som Eskil Ripas bolag Beryllium Properties har köpt.

– Det här är inga bra hus, några av dem, säger Charlotte Olsson.

Tre hus är alltså belagda med förbud att använda som bostad. Men också det fjärde och femte har varit belagda med förelägganden vid hot om vite. Vitena har försvunnit i och med ägarbytet, men föreläggandena finns kvar även nu. Bland annat krav på bättre fungerande varmvatten och städning i källaren.

Läs ocksåSkandalvärd slipper undan vite - ännu en gång

– När vi var där på inspektion förra året var pelletspannorna sönderplockade och det var drivor av brandfarligt material i källarna, säger Charlotte Olsson.

Flera hyresgäster hon pratat med i Blötberget har varit oroliga för att förlora sina lägenheter om de framför klagomål till kommunen eller hyresgästföreningen.

Annons

– Hot om detta uppges ha kommit från fastighetsägarna, säger Charlotte Olsson.

Läs ocksåÄgaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”Bild på ett gult hus. I högerkant finns en bild inflikad på ägaren Eskil Ripa som iförd skjorta och kavaj tittar in i kameran.
”Satt i system”

Hon och hennes kollegor på miljökontoret i Ludvika uppfattar de återkommande försäljningarna och ägarbytena som en medveten strategi för att sinka och försvåra myndigheternas åtgärdsprocess. Som till exempel försäljningen till Tino Bessous ex-sambo.

– Javisst, och särskilt när de nya ägarna ibland inte bor någonstans, eller är väldigt svåra att nå. Man har också satt i system att efterdatera fastighetsköp för att komma undan olika krav, säger Charlotte Olsson.

Att ägarbytena är en strategi är en syn som också delas av andra myndigheter. I höstas slog Kronofogden fast att det rörde sig om ett skenavtal när Tino Bessou sålde skidanläggningen Gillersklack i Ljusnarsbergs kommun till sonen Jonathan Bessou.

Skapar svårigheter

Svårigheten att nå ägarna gör att det är svårt för Ludvika kommun att veta vem som egentligen står bakom husen i Blötberget.

– Ibland är Tino Bessou kontaktperson, ibland är det Beryllium, säger Charlotte Olsson.

Vad tänker du om att Berylliums ägare fram tills nyligen har varit kommunpolitiker?

– Då får man hoppas att det här är ett nästintill ideellt engagemang, men jag har svårt att tro det. Jag har ju sett att även Jonathan Bessou varit politiker.

– Här i Ludvika arbetar vi mycket med värdegrunden. Då har vi bland annat pratat om att politiker och anställda ska vara förebilder för medborgarna, och följa de regler och lagar som finns. Jag antar att det gäller i Lerum också, säger Charlotte Olsson.

Förnekar inflytande

Enligt Eskil Ripa har dock inte Tino Bessou något inflytande över de hus som Beryllium Properties äger eller förvaltar.

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag ringer honom och frågar om det är något särskilt, han har ju en lång historik. Men Beryllium har nyttjanderätten till hundra procent, och det är jag som äger Berylllium till hundra procent.

Kan du förstå om människor kan misstänka att det är en front? Du har ju ganska täta band till familjen Bessou?

Annons

– Täta band vet jag inte om jag skulle säga. Jonathan och jag sitter i en styrelse ihop. Man kan tycka vad man vill, det går alltid att spekulera. Men man får se i mitt agerande vad som gäller.

Inom Ludvika kommun uppfattar man att husen i Blötberget systematiskt byter ägare i en sorts skenbyten, och att syftet är att försvåra kommunala åtgärder. Hur ser du på det?

– Jag har ingen kommentar till historiken, jag är inte insatt i den.

Du är ganska ung och de här husen har extremt stora upprustningsbehov. Har du verkligen råd att renovera dem?

– Jag kan inte kommentera den finansiella situationen. Men det är klart att det finns en utarbetad plan hur man ska gå till väga. Man kollar tillgångar och finansiärer innan man ger sig in i något sådant här. Det finns en kalkyl. Det är inte noll i omsättning heller, hyror rullar in. Man kan sammanfatta det som att jag läst på om området, och jag ser potential i att göra de här fastigheterna trevliga att bo i igen. I min värld köper man inte hus för att problemen ska kvarstå, man vill göra dem beboeliga igen.

Vilka åtgärder tänker du börja med?

– Jag vill se över brandskyddet, så jag har börjat med att fokusera på det. Sedan får man göra en grundlig felsökning och ta det steg för steg.

Har du varit i Blötberget?

– Ja, jag har varit där flertalet gånger, och även pratat med ett par av hyresgästerna.

Vad fick du för bild av läget?

– Jag vill inte ge någon kommentar till det. Men många verkade nöjda, tycker jag.

Läs också Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Utredning klar: Skenavtal när värsta värden sålde till sonen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.