Annons

Hyresgäster förlorare på stugmarknad – villaägare vinnare

Nyheter Var tredje villaägare äger även fritidshus. Siffran för hyresgäster är drygt var tionde. Och bara lite mer än var tredje hyresgäst har tillgång till ett fritidshus. Det framgår av siffror som Hem & Hyra låtit ta fram. Carsten Palmaer tillhör undantagen. Hyresrätt i stan och enkel sportstuga på landet är det bästa av två världar, tycker han.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Hyr och äger. Carsten Palmaer bor i hyresrätt och äger fritidshus, en tämliga ovanlig kombination, visar siffror från SCB. I bakgrunden barnbarnet Line Palmaer och Lotta Forssman. som hjälper till att städa tomten.

Den som äger sitt permanenta boende, villa eller bostadsrätt, äger oftare även ett fritidshus. Det framgår av siffror som Hem & Hyra låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram (se längre ner i artikeln). Bara 11,7 procent av dem som bor i hyresrätt äger ett fritidshus, medan 27,3 procent av dem som bor i bostadsrätt och 33,4 procent av villaägarna kan se fram emot att åka till stugan när semestern närmar sig. Dock har drygt en tredjedel av dem som bor i hyresrätt tillgång till fritidshus.

Dramatikern och författaren Carsten Palmaer är ett undantag. Han hyr en tvåa på Södermalm i Stockholm och äger sitt fritidshus vid Årsta havsbad i Haninge kommun. När vi möter honom är det den första varma vårdagen. I solen är det inga problem att strosa runt i t-shirt och blotta sina vita armar. De ­flesta som har sina stugor som fritids­boenden har inte kommit ut till ­Årsta havsbad ännu. Tre ­generationer ­Palmaer är ett undantag. Det luktar rök från en tunna där kottar, gräs och kvistar faller offer för lågorna när tomten vårstädas med räfsorna i högsta hugg.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

Det är den bästa tiden på året, tycker dramaturgen och författaren Carsten Palmaer. Större delen av våren, sommaren och hösten ligger framför. Det är då han spenderar mycket tid i sin sportstuga i Årsta havsbad i Haninge ­kommun utanför Stockholm. Det anlades 1929 och är ett av de första sommarstugeområdena i Sverige. HSB och dess vd Sven Wallander var initiativtagare. Visst hade välbeställda grosshandlare, byggmästare och disponenter tidigare kunnat hålla sig med sommarbostäder. Men det här är ett av de första områdena där husen byggdes för att vara just vara fritidshus för folk med ­normala inkomster.

Tidens tand. Träpanelen på Carsten Palmaers stuga börjar bli sliten.

Carsten Palmaers stuga är högt belägen med utsikt över Horsfjärden. En av de första tomterna som bebyggdes i det i dag drygt 820 fastigheter stora området. Föräldrarna köpte huset 1939. Somrarna under uppväxtåren på 50-­talet återkommer Carsten Palmaer gärna till. Då fanns på området bland annat tre livs­medelsbutiker, slaktare, fotoaffär och friser­salong, jämfört med i dag då här finns en livsmedelsbutik och en pizzeria.

– Många var hemmafruar så barn och ­mammor var ofta här ute från maj och framåt medan männen pendlade för att jobba, säger Carsten Palmaer.

Läs ocksåSex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Han följer traditionen att enbart använda ­stugan de tider på året då det är plusgrader ­dygnet om. Några allvarliga planer på att bygga om och ­bosätta sig här permanent har han aldrig haft. När mörkret inträder är det skönare med ­hyresrätt i stan. Carsten Palmaer bor i en tvåa på 56 kvadrat på Söder i centrala Stockholm. Det bästa av två världar, tycker han.

Annons

– Halka runt på klipporna i novembermörkret, nej, det är inget som lockar.

Till skillnad från många andra grannar har han valt att behålla den enkla standarden från förr. Ett sovrum och ett litet kök var allt som fanns till en början. På 40-talet byggde hans föräldrar på ett sovrum med fyra slafar i två våningar, en farstu och lite förvaringsut­rymme. Verandan som vetter mot Horsfjärden fick ­familjen på köpet. Den skulle upp på en annan stuga men HSB hade blandat ihop dem.

Läs ocksåHär är hyresrätten vanligast

Någon gång på 60-talet drogs det in ­elektricitet. Det kan behövas för det är eldningsförbud i ­kaminen, isoleringen är obefintlig och det drar rakt igenom englasfönstren. Det blir till att brassa på med elelement när nätterna är kalla. Sedan elens intåg har inte stugan genomgått några större förändringar. Dels för att Carsten Palmaer inte är särskilt road av att spendera tid på att åka till byggvaruhus, eller att spika, såga och måla. Dels för att han gillar att detaljer ­bevaras och att standarden är enkel.

Det jobb som Carsten Palmaer utför i stugan görs för det mesta sittande på en trädgårdsstol med läsplattan i hand. Han har jobbat som dramatiker, författare och journalist hela sitt liv och gör det fortfarande som 72-åring. Här ute har bland annat en del av pjäserna till Fria Proteatern och humorserien Lorry, som skrevs tillsammans med författaren Rolf Börjlind och skådespelaren Peter Dalle, skapats.

Innan kylskåpet. Innan elen och kylskåpen användes en låda under köksgolvet för att kyla matvarorna.

Tunnan fylls på med mer brännbart som ­samlats på naturtomten under vintern. Det gäller att passa på eftersom det är den sista av två ­veckor på våren då eldning är tillåtet i Haninge ­kommun. Veckorna infaller egendomligt nog innan det kommunala sommarvattnet slås på i om­rådet i början av maj. Kommunalt vatten och avlopp för året runt-bruk drogs in för några år sedan och delade stugägarna i två läger. Carsten Palmaer tillhörde ”torrdasstalibanerna”, som sa nej, men som ändå tvingades slanta upp för att få nyttigheten fram till tomtgränsen.

Annons

– Jag brukar inte ha synpunkter på hur andra människor använder sina tomter, även om jag kan tycka att vissa nya hus inte riktigt passar in. Men jag blev sur när jag själv tvingades betala 150 000 för ett avloppssystem jag inte behöver och inte använder!
I oktober stängs sommarvattnet av. Då stänger också Carsten Palmaer sportstugan för säsongen. Det brukar kännas lite vemodigt men inte mer än så – och än är det långt kvar dit. Nu väntar sommaren!

 

Så många har ett fritidshus
Tillgång till
fritidshus
Äger ett
fritidshus
Samtliga 16+ år 48,30% 24,40%
Upplåtelseform
Äganderätt 55,70% 33,40%
Bostadsrätt 56,10% 27,30%
Hyresrätt 35,50% 11,70%

Källa: SCB

Fakta: Carsten Palmaer

Ålder: 72 år.

Yrke: Dramatiker, för­fattare och ­journalist.

Bor: Hyrestvåa på Södermalm i Stockholm. Sommarstuga i Årsta havsbad i Haninge.

Hyra: 6 200 kronor i månaden.

Årlig driftskostnad för stugan: Cirka 15 000 för el, vatten, budning, sophämtning etc. Förra året la han ner omkring 20 000 kronor på reparationer.

Läs också Unga: En app kan göra det kul Hyresgäster tjänar minst – men betalar mest för boendet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.