Familjen som värmer upp egna lägenheten
Moa Tiséus, 4 år, hoppar och dansar, sjungandes på EMD:s ”Baby Goodbye” blandat med egna melodier. Hennes lillasyster Agnes, 1 år, kör fram och tillbaka med en vagn i det luftiga vardagsrummet. Men samtidigt gör de nytta. De är nämligen med och värmer upp huset på Vaniljvägen i Farsta – Stockholms första hyreshus byggt med passivhusteknik.
– Vi hade stått i bostadskön sedan 2003, och hade nog lite tur. Vi anmälde vårt intresse tidigt, och så bara pang, fick vi den, berättar Sofia Tiséus.
Ett passivhus har extra täta väggar och värmen kan återvinnas. Lägenheterna har inget traditionellt värmesystem utan värms upp av människor, lampor, hushållsapparater och solen. Ett passivhus gör av med mindre än hälften så mycket energi som traditionella hus. Familjen Tiséus betalar cirka 11 000 kronor i månaden för sin fyra på 100 kvadratmeter. Varm- och kallvatten står de för själva.
– Vi sparade in väldigt mycket på vattenräkningen genom att köpa diskmaskin. Sen har vi inga tonårsdöttrar än, som duschar halva dagen, säger Tomas Tiséus och skrattar.
– Man blir lite sporrad av att spara ändå, man tänker på det när man duschar och vi har för det mesta bara ett element i gång, säger Sofia Tiséus.
Hur mycket familjen förbrukar visas på en liten dator i hallen. Har man överskridit normalförbrukningen får man en röd gubbe, annars en grön.
– I början kollade jag på den varje dag, är det grön eller röd gubbe? Men egentligen är det bara över längre tid det spelar någon roll, säger Sofia.
Elräkningen ligger runt 600 kronor i månaden under vinterhalvåret, men kanske 250 kronor per månad om man slår ut det över hela året. Temperaturen är behaglig, någonstans mellan 21 och 22 grader. Det har egentligen bara varit riktigt kallt en gång, och det var när familjen flyttade in. Då lät Svenska Bostäder dem bränna på de små värmeelementen gratis.
– Det höll i sig i nästan en vecka, och då körde vi ändå elementen på max. Den veckan sa vi till Moa att hon fick hoppa hur mycket hon ville i studsmattan, säger Sofia.
I och med att lägenheten är så pass bra isolerad kan det vara svårt att få mottagning med mobiltelefonen.
– När jag jobbar hemifrån får jag springa runt med headset och låta mobilen ligga kvar vid fönstret, säger Tomas.
– Däremot är det väldigt tyst här. Man hör knappt grannarna och man slipper oroa sig för att de där två busungarna stör, säger han och tittar på sina döttrar.
Byggnadstekniken tillåter inte många outnyttjade ytor, familjen har därför inget vinds- eller källarförråd.
– Eftersom vi har flyttat ifrån hus fick vi göra oss av med en massa saker, på gott och ont, säger Sofia och visar den stora, men överfulla garderoben.
– Vi fick verkligen lägenheten vi ville ha. Att det sedan är ett passivhus känns bara som en bonus. Vi har flyttat nästan varje år i åtta års tid. Vi har flyttat färdigt nu, säger Tomas och pustar ut.