Annons

Öbo bygger om och bygger nytt

Örebro Örebrobostäder renoverar, färdigställer, bygger nytt och planerar. Över 333 lägenheter beräknas bli färdiga i år. Och fler planeras.

Örebrobostäder har byggprojekt igång där Öbo räknar med kommer färdigställa 333 nya bostäder redan under 2013. Och inom en tvåårsperiod räknar bolaget med att över 500 lägenheter är klara för inflytt.

Ett av projekten som Öbo redan i höst planerar, ligger i Sörbyängen. Totalt 65 nya bostäder med tvåor, treor, fyror och femmor på mellan 58 och 144 kvadratmeter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Och nästa vår ska Öbo sätta spaden i jorden för att bygga ett så kallat passivhus: ett mer energieffektivt bostadshus. Totalt är det 30 lägenheter med tvåor och treor som byggs i Örnsro. Det blir Öbo:s andra miljösmarta hus, efter Pärlöken som stod klart för två år sedan.

Öbo har också bestämt sig för att totalrenovera höghuset i Baronbackarna. Huset är klassat som riksintresse vilket medför särskilda krav på renoveringen. Men tanken är att huset ska få nya hissar och att vissa lägenheter får balkonger. Ny planlösning gör att huset får 36 smålägenheter när det är klart, antagligen under 2015.

Annons

– Det är några fler lägenheter i huset i dag, men många står tomma eftersom det är slitet. De som bor där har korttids- och rivningskontrakt, säger Karin Sundin, S,  som är ordförande i Öbo.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

I framtidsplanerna ligger även att Öbo vill bygga två hyresfastigheter intill Svartån på öster. Totalt rör det sig om 50 nya lägenheter. Men för att bygga, måste det rivas.

Tolv lägenheter i ett äldre hyreshus kommer behöva rivas för att Öbo ska kunna göra verklighet av sin plan att bygga två nya hyreshus intill Svartån. Ännu är inte detaljplanen framtagen, men man hoppas ändå att bygget av de 50 lägenheterna ska börja byggas nästa höst.

Annons

Även där har hyresgästerna enligt Karin Sundin tillfälliga kontrakt och är medvetna om att huset ska rivas.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.