Annons

Passivhus går hem i Värnamo

Värnamo Finnvedsbostäder bygger sitt tredje område med passivhus. Och trycket på lägenheterna är stort.

Finnvedsbostäder var tidigt ute med att satsa på så kallade passivhus, energisnåla hus utan traditionellt värmesystem. I stället kommer värmen i huvudsak från instrålande solenergi samt värme från människor, belysning, hushållsmaskiner och hemelektronik.

Sommaren 2006 stod de första fem husen klara på Oxtorget, totalt 40 lägenheter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Nu har det gått så lång tid att det börjar bli dags för oss att utvärdera när det gäller underhåll och så vidare, säger Caroline Fagerström, Finnvedsbostäders marknadschef.

Annons

Område nummer två med passivhus stod klart 2010, totalt 46 lägenheter fördelade på två hus i kvarteret Brushanen på Vråen. Dessa lägenheter riktas till 55+.

I år är det dags i gen. I kvarteret Salvian, intill Bolaskogen i Värnamo, bygger Finnvedsbostäder två passivhus med totalt 32 lägenheter. Inflyttning beräknas till november.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Vi blir ju bara bättre och bättre ju fler hus vi bygger och kan förfina tekniken. Vi har ett stort tryck på lägenheterna och det är jätteroligt. Vi har aldrig haft ett nybygge som blivit förbokat så mycket som Salvian är nu, berättar Caroline Fagerström.

Annons

Det kan även bli så att Finnvedsbostäder bygger ytterligare tre fastigheter passivhus, totalt 80 lägenheter i samma område. Den frågan kommer att avgöras inom kort.

Läs också Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.