Annons

Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: ”Jag vart förbannad”

Boden När hyresgästen inte kom in i porten blev hon förbannad och slängde blomkrukor mot rutan. Vredesutbrottet kostade kvinnan 2 700 kronor plus en månads fängelse.
Utsidan av en port i tegelhus.
Foto: Polisen
Kvinnan bodde i huset, men hade tappat nyckeln.

Det var en tidig måndagsmorgon i juni förra sommaren.

Den 50-åriga kvinnan i Boden kom hem vid halvfemtiden till hyreshuset där hon bodde. Men vid porten tog det stopp. Dörren var låst och kvinnan kom inte in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En granne vaknade av ”ett jäkla liv” och såg att kvinnan ”höll på att slå eller kasta saker på entrédörren” till huset, såsom han senare uttryckte det i vittnesmålet.

Grannen ringde polisen.

Krossade lerblomkrukor på gatan utanför en entrédörr.
Kvinnan säger att hon kastade fyra blomkrukor mot glasrutan.

När patrullen kom låg det krossade blomkrukor utanför porten och en omkullvält moped. Entrédörrens ruta var sprucken.

Polisen trodde först att det handlade om ett pågående inbrott eftersom de hittade en stol under en balkong på baksidan av huset. Men kvinnan i lägenheten ovanför visar sig bo där.

I ett förhör samma morgon erkände kvinnan skadegörelsen.

Annons

”Jag vart förbannad och kastade blomkrukorna, fyra stycken ungefär, mot dörren. Mycket mer än så blev det inte. Fönstret på dörren gick sönder. Handtaget på entrédörren har varit trasigt sedan tidigare. Sedan klättrade jag in genom balkongen istället, på baksidan av huset då balkongdörren var öppen. Jag hade lämnat balkongdörren öppen, även ytterdörren.” berättar hon för polisen.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Hon säger också att hon frågade om grannen kunde komma ner och öppna åt henne, men att ingen kom.

Bild på en sprucken glasruta.
Fastighetsägaren BodenBo vill ha ersättning för skadorna.

I Luleå tingsrätt ett år senare ville inte den 50-åriga kvinnan kommentera händelsen vidare eller svara på frågor. Hon förnekade brottet, alltså skadegörelsen, och motsatte sig även att betala skadestånd till Stiftelsen Bodenbo för den trasiga rutan.

Enligt tingsrätten rådde inga tvivel om att kvinnan var skyldig till att ha krossat fönsterrutan i porten och att hon gjort det med uppsåt.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Kvinnan dömdes därmed för skadegörelse. Straffet sattes till en månads fängelse.

Kvinnan har tidigare gjort sig skyldig till ett flertal brott och tingsrätten ansåg att hon inte lämpade sig för samhällstjänst som i annat fall hade kunnat vara ett alternativ. Inte heller dagsböter ansågs vara ett lämpligt straff.

Annons

Kvinnan ska även enligt tingsrätten betala Bodenbos skadeståndskrav på 2 728 kronor.

Domen överklagades innan den vann laga kraft, till hovrätten för Övre Norrland i Umeå.

Men om hovrätten inte anser att det finns anledning att ifrågasätta tingsrättsdomen eller att målet inte anses vägledande för andra domstolar kommer den inte att omprövas.

Då fastställs tingsrättens dom.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.