Annons

Fler hyresgäster får öppen bredbands-tv

Nyheter ​Hyresgästen ska fritt kunna välja tv-kanaler från flera olika leverantörer. Det är syftet med det så kallade basbox-projektet. Nu har Viasat, som bland annat visar Tv3 och Tv1000, anslutit sig till tekniken.

​När kabel-tv-nätet byggdes ut på 80-talet var det en dominerande leverantör som stod för utbyggnaden och som nu har monopol på att leverera tjänsterna i nätet. När bredbandsuttaget i allt större utsträckning försörjer lägenheten med både internet, telefoni och tv, vill bostadsbolagen och Hyresgästföreningen att konkurrensen ska bättre.

Annons
Därför har Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna och Svenska stadsnätsföreningen gått samman och tagit fram en så kallad basbox. En teknik som gör det möjligt för flera leverantörer av tv att samsas i samma tekniklösning.  
– Hyresgästerna ska inte tvingas välja ett stort programpaket. Om man bara vill ha en kanal ska man kunna välja att bara betala för den, säger Sven Bergenstråhle, projektledare på Hyresgästföreningen.
 
Projektet drog igång 2004 och hittills finns bara basbox-tekniken i Sundbyberg, Göteborg, Varberg och Landskrona. Planen är att den ska finnas på ytterligare sex orter under året. Hittills har de omkring 30 000 hushåll som haft tillgång till tekniken ändå bara haft en leverantör att välja på. I och med Viasats intåg har man två.
– Det kan tyckas som att det gått långsamt. Men det tar tid att vända en marknad med få aktörer, som inte har något intresse av konkurrens, säger Erik Dahlström, projektledare för Klustersamverkan, en samverkansgrupp för öppen bredbands-tv.
I ett första steg kommer tekniken att leda till ökat utbud för hyresgästerna.
– När allt fler hyresgäster ansluter sig och fler leverantörer blir tillgängliga kommer det att leda till pressade priser, tror Erik Dahlström.
 
Inom basboxprojektet är man dock inte överens om allt. Hyresgästföreningen vill att det ska lagstiftas om att de nät där det i dag råder monopol ska öppnas upp. Det skulle med andra ord innebära att exempelvis Comhem tvingas att öppna sitt när för andra leverantörer. Föreningen har inte fått de övriga aktörerna med sig på det tåget.
– Det är en fråga som exempelvis presidentkandidaten John McCain framförde under den amerikanska valkampanjen, säger Sven Bergenstråhle.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat" Om 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna Ex-sambo tvingas betala 25 000 för hyror Därför kan du inte se Kanal 5 längre Bredbandsbråk över i Kinda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.