HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler inbrott i lägenhet

Nyheter Medan antalet villainbrott är oförändrat så ökar lägenhetsinbrotten. Det visar färsk statistik.
Fler lägenhetsinnehavare utsätts för inbrott, enligt Brå:s färska statistik.

Att komma hem och upptäcka att någon vänt upp och ner på allting i jakten på saker att stjäla är en syn som kan etsa sig fast resten av livet. Tyvärr var det fler lägenhetsinnehavare som fick den obehagliga upplevelsen ifjol än 2014. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Under 2015 anmäldes 8 040 inbrott i lägenhet, vilket är 299 fler än 2014. I procent blir ökningen fyra procent. Antalet villainbrott var 14 700, vilket innebär att det ligger kvar på samma nivå mot året innan.

Läs ocksåJätteminskning av inbrott under pandemiåret

Tittar man på de senaste tio årens siffror så är trenden ännu mer dyster: Bostadsinbrotten har på den tiden ökat med 52 procent.
Medan de flesta villainbrott anmäls i november, tätt följd av oktober och december, så är lägenhetsinbrotten relativt jämnt fördelade över hela året, visar Brottsförebyggande rådets statistik.

Läs också Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt" Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås Var femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheter

Fler inbrott i lägenhet

Nyheter ​Antalet inbrott i lägenheter ökar marginellt. Samtidigt ökade villainbrotten med hela 27 procent det första halvåret. Det visar Brottsförebyggande rådets siffror.

​Lägenhetsinbrotten ökade under första halvåret med två procent. Under årets sex första månader anmäldes närmare 3 100 fullbordade inbrott i hyresrätter och bostadsrätter, vilket är knappt hundra fler än föregående period 2010.
Jämfört med för villor är det dock en blygsam ökning. Villainbrotten ökade med hela 27 procent under årets sex första månader. 

Även antalet anmälda inbrott i källar- och vindsförråd ökar också. Under det första halvåret gjorde närmare 8 000 svenskar den obehagliga upptäckten att någon gjort inbrott i förrådet. Det är 500 fler än förra året.

Läs ocksåSe filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana
Läs också Sönderslagen lägenhet var knarkcentral De vill ha mer kamerabevakning: ”trötta på sopsnusket” Balders ägare åtalas för folkbokföringsbrott Trygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.