Annons

Inneboende tvingade under knivhot man på pengar – döms för människorov

Umeå En man i Umeå lät en bostadslös 24-åring bo hos honom. Nu döms 24-åringen för bland annat människorov och grovt ocker efter att ha hotat mannen med kniv och pressat honom att ta ut stora lån.
24-åring hotade man med kniv och tvingade honom att ta ut pengar.
Foto: Polisen
En man i Umeå erbjöd en bostadslös 24-åring sovplats. Det slutade med att han fick en ovälkommen inneboende som tvingade honom på stora belopp.

De två männen träffas under ett flertal bussturer under 2021. När 24-åringen berättar att han är bostadslös erbjuder Umeåbon honom sovplats i ett par dagar.

24-åringen flyttar dock inte ut efter den här tiden – utan blir i stället en sorts inneboende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen försöker vid flera tillfällen uppmana 24-åringen att flytta ut, men 24-åringen reagerar då hotfullt eller aggressivt.

24-åringen börjar sedan pressa Umeåbon att ta ut stora lån, vilket han också gör. Vid två tillfällen, från två olika banker, tar mannen ut 300 000 kronor som sedan förs över till 24-åringen. Enligt Umeåbon tar han ut lånen av rädsla för 24-åringen, som berättat att han har nära kontakter med kriminella gäng i Stockholm, där han kommer ifrån.

Annons

2022 flyttar så 24-åringen ut. Umeåbon bestämmer sig efter några månader för att anmäla händelserna till polisen.

Läs ocksåSå vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboendeInneboende begränsas i hyreslagen. Bild på madrassboende och lagbok.

24-åringen anmäls anhållen i sin frånvaro i mars i år. I juni dyker han återigen upp i Umeåbons lägenhet. 24-åringen är nu aggressiv, tar en kökskniv och kräver Umeåbon på pengar. Tillsammans åker de till en bankomat där mannen tar ut kontanter till 24-åringen. I förhör berättar mannen att 24-åringen hotar att skicka sina gängkriminella kompisar på honom om han kontaktar polisen igen.

– Han sa även att han var väldigt snäll mot mig jämfört med vad hans kompisar skulle ha varit. Vid något tillfälle så sa han även att jag aldrig skulle kunna känna mig trygg och kunna bo kvar i Sverige.

Annons

SMS skickas också till en kompis till Umeåbon, med förfrågan om att få låna pengar av honom. Kompisen tycker att det hela låter misstänksamt, känner till de tidigare händelserna och kontaktar polisen som åker till lägenheten och griper den 24-åriga mannen.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Han döms nu för människorov och två fall av grovt ocker. Han döms också för ett annat brott, en misshandel i Stockholm. Straffet blev fem års fängelse.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig” Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.