Annons

Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten

Göteborg När den unge mannen träffade sin 80-årige granne i porten rånade han honom på mobil och bankkort. Sedan gick han till mataffären och handlade läsk och cigarretter på grannens kort. Nu mister han sitt hyreskontrakt.
Den unge mannen rånade sin 80-årige granne. Dragkedjan på jackan gick sönder när den unge mannen slet upp den för att mobiltelefonen i innerfickan.
Foto: Polisen
Dragkedjan gick sönder när den unge mannen slet upp 80-åringens jacka. Sedan tog han mobiltelefonen och bankkortet ur grannens innerficka.

Rånet inträffar i april i år i ett bostadshus i Bergsjön, Göteborg. En man i 25-årsåldern stöter på sin 80-årige granne i porten.

Plötsligt sliter den unge mannen upp 80-åringens jacka och tar mobiltelefonen ur hans innerficka. I telefonens fodral finns bland annat bankkortet och körkortet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De båda männen kämpar om telefonen och 80-åringen klämmer sitt lillfinger under tumultet. Men den yngre mannen är starkare och knuffar bort honom.

Knuffas omkull

80-åringen följer efter den unge mannen ut och kräver att få tillbaka sin telefon. Då får han en knuff så han faller till marken. När han försöker en gång till får han ett slag i bröstet.

Den äldre mannen ger ändå inte upp, utan följer efter den yngre in på den lokala livsmedelsaffären. Där får han hjälp av personalen att ringa polisen. Under tiden handlar hans unge granne energidryck och cigaretter för 99 kronor med det stulna bankkortet.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Rånaren köpte energidryck och cigaretter med bankkortet han tagit av sin 80-årige granne.
Mannen var sedan tidigare misstänkt för stölder i den lokala butiken. När personalen konfronterade honom med att han hade läskburkar i fickorna betalade han med det stulna bankkortet.

Den äldre mannen och en person ur butikspersonalen följer efter rånaren ut ur affären och tillbaka till bostadshuset. Utanför porten grips han av polis.

Annons

Fängelse och utvisning

Tingsrätten i Göteborg dömde under sommaren den unge mannen för rån och ringa bedrägeri. Straffet blev ett års fängelse följt av utvisning. Han ska även betala 20 000 kronor i skadestånd till sin granne. Hovrätten bekräftade domen i augusti.

Nu har hyresnämnden i Göteborg även gett mannens värd rätt att säga upp hyreskontraktet. Anledningen är brottet mot den äldre grannen.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Hyresnämnden konstaterar att grannen varit fysiskt underlägsen och förloppet varit relativt långdraget. ”Även om våldet inte varit särskilt allvarligt så har (hyresgästen) uppträtt hänsynslöst mot grannen och händelsen har medfört att grannen upplever otrygghet i sitt boende.”

Detta är att betrakta som en särskilt allvarlig störning, fastslår hyresnämnden.

Rökte cannabis

Hyresvärden hade även anfört flera andra skäl till uppsägningen. Bland annat att den unge mannen stört grannarna med hög musik och cannabisrökning, uppträtt hotfullt mot en hantverkare som skulle dra in kablar i hans lägenhet, samt att han inte betalat hyran för mars, maj juni, juli, augusti eller september.

Annons

Dessutom anses mannen sakna behov av lägenheten nu när han sitter i fängelse och sedan ska utvisas.

Men eftersom redan rånet är tillräckligt skäl för att kontraktet ska vara förverkat, så lämnar hyresnämnden de punkterna därhän.

Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.