Annons

Fler kommuner med bostadsbrist

Nyheter Byggandet ökar men det räcker inte – 240 av landets 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist. Se hur det är i din kommun.

Boverket skickar varje år ut en enkät till landets kommuner där de får svara på frågor om bostadsmarknaden på orten. Förra året uppgav 183 av kommunerna att de har bostadsbrist, i år är det 240. Klicka här för att öppna kartan i ett nytt fönster. Framför allt är det unga och nyanlända som har svårt att finna en permanent bostad på den kärva bostadsmarknaden. Hela 272 kommuner svarar att de har svårt att erbjuda bostäder till nyanlända. Endast 12 kommuner svarar att de har balans och två svarar att de har överskott på bostäder för nyanlända. Ingen hänsyn tas till hur många nyanlända som respektive kommun har tagit emot.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I storstadsregionerna svarar kommunerna oftast att det råder generell bostadsbrist. På mindre orter är det ibland problem att få fram billiga hyresrätter så att unga kan flytta hemifrån. Det är också ofta problem att få fram ett mer tillgänglighetsanpassat boende för äldre personer. Det är kommunerna själva som gör en bedömning av läget, enkäten besvarades under december 2015 och januari 2016. Respektive länsstyrelse kvalitetssäkrar sedan svaren. 

Annons

Samtidigt som mycket av debatten om bostadsbristen handlar om hur byggandet ska öka så syns byggkranarnas siluetter på många håll i landet. Ifjol påbörjades preliminärt 48 600 bostäder enligt SCB, inklusive ombyggnader. Enligt Boverkets prognos påbörjas cirka 57 000 bostäder i år och cirka 61 500 bostäder 2017. Det är volymer vi inte varit uppe i sedan början av 90-talet, innan de stora statliga bostadssubventionerna avskaffades. Men under överskådlig tid bedöms inte bostadsbyggandet att nå de nivåer som behövs för att svara mot den kraftiga befolkningsökningen.

En förutsättning för att bostadsbyggandet ska öka är att kapaciteten i byggsektorn är tillräcklig. Enligt Boverket märker man även av en osäkerhet från byggherrar kring kommunernas kapacitet när det gäller planering och bygglov, som riskerar att bli en flaskhals för fler bostäder.

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"
Läs också Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.