Annons

”Föreningen har inte ändrat sig om hyrorna”

Nyheter Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren öppnar för en reformering av hyressättningen. Det har vållat intern kritik. Men föreningen har inte ändrat ståndpunkt, enligt Jonas Nygren.
Vållar debatt. Förbundschefen Jonas Nygren öppnar för en reformering av hyressättningen. Men det handlar varken om friare hyressättning, eller marknadshyror, säger han.

Inför valet satsade Hyresgästföreningen miljonbelopp på en kampanj mot marknadshyror. I förhandlingarna efter valet har hyressättningen varit en av brickorna i förhandlingsspelet om vem som ska få regera landet. Liberalernas partiledare Jan Björklund vill att hyrorna släpps fria i nyproduktion och Centerns Annie Lööf har sagt att hon vill att hyrorna ska kunna sättas friare.

I en artikel i Dagens industri i dag med rubriken ”Redo att reformera – Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning” (betalvägg), diskuterar förbundschefen Jonas Nygren vilka förändringar föreningen vill se. Jonas Nygren tycker att hela bostadspolitiken ska ses över. Skatterna och finansieringen av nya bostäder är det mest bråttom med. I den nya M+KD-budgeten slopas investeringsstödet till nya hyresrätter utan att det ersätts av någon annan stimulans till nyproduktion.

Läs ocksåÅrsskifte med osäkerhet för hyresrätten

Jonas Nygren kan i sådana överläggningar även se en reformering av hyressättningen. Under förutsättning att parterna på hyresmarknaden även i fortsättningen får sätta ramarna för hur systemet ska fungera. Som exempel på när parterna kommer överens om förändringar lyfter han överenskommelsen om den så kallade stockholmshyran som blev klar strax före jul. Det innebär i korta drag att hyran ska bestämmas utifrån ett poängsystem där exempelvis läge och standard får stor betydelse. Men systematisering av hyrorna har gjorts i olika kommuner sedan början av 90-talet. Så frågan är vad som är nytt i Hyresgästföreningen sätt att se på hyrorna.

Annons

– Det nya är att vi vill ta ett helhetsgrepp om hela bostadspolitiken, inte bara diskutera hyrorna, säger Jonas Nygren.

Men när det gäller hyrorna, har ni på något vis ändrat ståndpunkt?
– Nej, läser man mina citat är de väldigt tydliga. Parterna ska bestämma över hyrorna och vi ska ha ett starkt konsumentskydd.

Annons
Läs ocksåFriare hyror en bricka i regeringsspelet

Artikeln är låst bakom ett betalvägg och kan sålunda inte läsas av alla. Frågan om hyressättningen är glödhet. Hyresgästföreningen har på sin Facebooksida postat länken till artikeln, men bara rubrik och ingress går att läsa för den som inte betalar. I kommentarsfältet svallar känslorna. En del gör tolkningen att Hyresgästföreningen öppnar upp för marknadshyror. I kampanjen före valet gjorde Hyresgästföreningen tolkningen att friare hyressättning är ett första steg mot marknadshyror och att ”Alla förslag om friare hyressättning är förslag som leder till försämringar för hyresgäster”.

Läs också Här är hyresrätterna som hotas av stödstoppet Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.