Annons

Friare hyror en bricka i regeringsspelet

Nyheter Hyressättningen har blivit en bricka i spelet om regeringsmakten. Såväl Centerpartiet som Liberalerna vill se en omfattande avreglering av hyresmarknaden. – Att äventyra tre miljoners hyresgästers trygghet och ekonomi är vansinnigt, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Foto: Gry Ellebjerg, Centerpartiet, Socialdemokraterna
Arg och upprörd. Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, kommer ta strid mot förslaget om fria hyror för nyproducerade lägenheter.

Alldeles nyligen berättade Liberalernas partiledare Jan Björklund att han är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – mot att ett antal krav uppfylls. Ett av dem är att hyressättningen i nyproduktion ska släppas fri. Inte i det befintliga beståndet, även om det även där krävs liberaliseringar, enligt Jan Björklund.

Centerpartiets Annie Lööf sade i går att ett av kraven för att släppa fram Stefan Löfven och en S-ledd regering är att hyrorna ska kunna sättas friare.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästföreningen genomförde inför valet en omfattade kampanj mot marknadshyror. En kampanj som fick kritik från både Fastighetsägarna och borgerliga politiker.

Annons

Det fanns inför valet en oro hos Hyresgästföreningens ledning att hyrorna skulle bli en bricka i spelet för att få till en blocköverskridande regering. Nu tycks vi alltså vara där. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är oroad.
– Man äventyrar tre miljoner hyresgästers trygghet och ekonomi. Det är rent vansinne. Folk har fullt upp med att betala de hyror som är i dag, inte minst i nyproduktionen. Det här riskerar att spä på segregationen i samhället ytterligare, säger Marie Linder.

Samtidigt som föreningens kampanj mot marknadshyror pågick som mest intensivt i somras så presenterades även Hyreskommissionen sina förslag. En grupp tillsatt av Hyresgästföreningen och som leddes av förre bostadsministern Stefan Attefall (KD). Förslagen mottogs överlag positivt av värdarnas organisationer.
– Vi ligger i startgroparna för att få till trepartssamtal med Sabo och Fastighetsägarna. Vi behöver utveckla hyresrätten men inte mer av marknadshyror, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåNy rapport: Hyran ökar med 50 procent vid marknadshyra

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo är mer kortfattad.
– Jag har ingen lust att kommentera regeringsbildningen förrän den är klar eller åtminstone på väg. Det är så mycket spekulationer ändå, säger Reinhold Lennebo.

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Analys: Uppslutning och irritation kring Hyresgästföreningen Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.