Annons

Forskaren: Nyproduktionen måste minska – ”en het potatis”

Uppsala Bostadsministern, kommunerna, bostadsbolagen och Hyresgästföreningen är alla eniga – bygg mer för att lösa bostadsbristen. Men nu höjs andra röster: ”Nyproduktionen måste minska”.
bo med andra
Foto: Petra Martinsson/Privat
Pernilla Hagbert forskar inom bostadssektorn på KTH i Stockholm. Hon vill se en radikal strategi för Sveriges byggnader fram över.

Byggregler måste förenklas, handläggningstider måste kortas och byggtakten öka. Så låter det ofta. Det var också den dominerande åsikten när Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och White arkitekter samtalade med bostadsminister Johan Danielsson (S) under en debatt i Helsingborg i juni.

Men det finns de som i stället anser det nödvändigt att dra i handbromsen. Fortsätter byggtakten som nu blir det omöjligt att nå de klimatmål som Sveriges riksdag har beslutat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– På sikt måste nyproduktionen minska. Det är så klart en het potatis och går knappt att prata om politiskt, säger Pernilla Hagbert, som forskar om hållbart boende på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Bostadsministern i Helsingborg

I samband med bostadsministerns besök i Helsingborg ställde Hem & Hyra frågan om hur han såg på forskarens slutsats.

– Att sluta bygga är inte görligt. Vi har konsekvent byggt för lite under lång tid i förhållande till befolkningsutvecklingen, men vi måste hitta ett sätt att göra det så hållbart som möjligt, säger Johan Danielsson (S).

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt
I juni var bostadsministern Johan Danielsson (S) i Helsingborg där han bland annat besökte en hyresgäst på Drottninghög.

Alla i Helsingborgspanelen var ense om att det ska byggas hållbart, vilket Pernilla Hagbert håller fullt med om. Men strategin fram över måste vara långt mer radikal. Sveriges riksdag har antagit klimatmål i enighet med Parisavtalet och enbart tekniska lösningar räcker inte för att nå målen.

Bostadsbrist

– Det är så klart kontroversiellt att säga så när vi har bostadsbrist. Men det är det vi ser i våra modeller som beräknar vilka skruvar det måste skruvas på. Även om vi bygger högteknologiskt räcker det inte. Vi kan säga att vi struntar i klimatmålen men om det är vår ambition att nå dem – ja då krävs det.

Annons

Hus med byggställningar. Nyproduktion.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Förutom att minska nyproduktionen måste vi bo på mindre yta per person. Hon tror inte på att tvärt minska nyproduktionen, inte minst för att omställningen måste ske rättvist. I dag bor vissa trångbott medan andra har yta i överflöd. Folk med större inkomster bor i genomsnitt större och de i hyresrätt bor mindre jämfört med husägare.

– Det är inte i hyresrätterna som vi kommer att behöva jaga kvadratmeter. Omfördelning av ytan måste bli en politisk fråga, säger Pernilla Hagbert.

Hon menar vidare att de fastigheter som trots allt byggs i dag borde byggas på ett sätt så att de uppnår hållbarhetsmålen. Bäst är att bygga om redan befintliga byggnader.

Delat boende – mer hållbart

Ett mer hållbart boende är delat och mindre konsumtions- och energikrävande. Så framtidens boende blir delat i olika nivåer. Vissa kanske delar saker i trappuppgången – andra själva bostaden.

Paneldebatt i Helsingborg i juni. Fastighetsägarnas Anders Holmestig, Riksbyggens Ulrika Nyström, bostadsminister Johan Danielsson, Alexandra Hagen från White arkitekter och Hyresgästföreningens förbundsjurist Marie Linder.

Alexandra Hagen, vd på White arkitekter, var med på med paneldebatten i Helsingborg i juni. White arkitekter har ambitiösa framtidsvisioner om att bidra till ett hållbart samhälle.
I deras ”Färdplan mot en klimatpositiv framtid” finns tre huvudfokus: hållbara livsmiljöer, cirkulär arkitektur och klimatneutral design.

Annons

– Det mest klimatsmarta är de fastigheter som inte byggts. De drar inga resurser och skapar inga koldioxidavtryck. Vårt första steg borde vara att använda det vi redan har, säger Alexandra Hagen.

Det finns flera saker som försvårar omställningen, som skatteregler.

– Fastighetsägare får problem om de blandar ej momspliktiga och momspliktiga verksamheter i samma fastighet. Det leder i vissa fall till att lokaler får stå tomma. Vi nyttar inte det vi har fullt ut. Processerna för ombyggnation eller återbruk av material finns inte heller på plats. Det kan bli dyrare att bygga om än att bygga nytt, säger Alexandra Hagen.

”Se över lagstiftning”

Om forskaren Pernilla Hagbert fick bestämma hade omställningen redan varit i gång i stor omfattning.

– Det går alldeles för långsamt. Bostadsaktörerna måste skynda på sitt arbete men vi måste också förstå att det handlar om ett system. Det betyder att vi måste se över lagstiftning som är kopplat till upplåtelseformer, finansiering och annat. Det är stora demokratiska processer men de borde redan vara i gång.

Läs också Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.