Annons

Fortsatt god lönsamhet i fastighetsbranschen

Göteborg ​​Lönsamheten är fortsatt god i fastighetsbranschen. Det framgår bland annat av den senaste upplagan av Svenskt Fastighetsindex. Men Andreas Jarud, näringspolitisk chef hos Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen, betonar att de siffrorna inte visar hela sanningen.
–  Svenskt Fastighetsindex lägger 15 så kallade fastighetsportföljer som grund för sina beräkningar. Deltagande företag är bland andra Alecta, AMF Pension, AP Fastigheter, Länsförsäkringar Liv och SEB Trygg Liv, säger Andreas Jarud, som betonar att samtliga företag som ingår i Svenskt Fastighetsindex tillhör de riktigt stora aktörerna på fastighetsmarknaden.
–  Det är med andra ord en ganska haltande jämförelse med de små företagare som utgör 70-80 procent av den privata bostadsmarknaden i vårt område.
Enligt den senaste upplagan av Svenskt Fastighetsindex som publicerades i slutet av februari var år 2007 ”ännu ett starkt år på fastighetsmarknaden”. Den totala avkastningen på fastighetsmarknaden var 14,9 procent. Butiker och kontor gav generellt sett högre avkastning än bostäder som hamnade i botten av tabellen men som ändock gav ägarna en avkastning på 12 procent förra året.
Men också Magnus Ersman, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna Göteborg, betonar i likhet med Andreas Jarud att när det gäller lönsamhet så har storleken betydelse.
– För många är det en lönsam bransch, för andra inte, säger han. De stora drakarna är egentligen inte representativa för branschen där en majoritet är småföretagare som äger en fastighet och där kostnaderna därför slår hårdare.
–  Man ska också komma ihåg att de stora börsnoterade fastighetsföretagen styrs mer av förväntningar inför framtiden än utifrån det egentliga nuläget.
Magnus Ersman påpekar att lönsamheten också beror på vilken typ av fastigheter bolaget äger och var de ligger rent geografiskt. Den fastighetsägare som har bostäder och/eller lokaler i attraktiva lägen har goda utsikter till högre lönsamhet än den som erbjuder motsvarande i områden som inte rankas lika högt.
Magnus Ersman tycker samtidigt att fastighetsbranschen ”ibland har för stort fokus på intäktssidan och för lite på kostnaderna”.
– Det finns enorma belopp att spara genom att bygga rätt och genom att till exempel energieffektivisera, säger han. Det är bättre att ta stora kostnader nu för att sedan kunna spara in löpande utgifter de kommande åren och det ger också förutsättningar för att långsiktigt kunna bibehålla sina fastigheter.
–  Det är också viktigt om lönsamheten ska kunna bibehållas att fastighetsägare följer med och anammar det kvalitetstänkande som alltmer breder ut sig. I längden kommer det att bli olönsamt att erbjuda en otillräcklig förvaltning medan det kommer att bli alltmer lönsamt att erbjuda ett kvalitativt boende och ha nöjda hyresgäster.
 
 

Annons
Fakta: ''Folk trivs faktiskt i Husby''

FAKTA: Svenskt Fastighetsindex har funnits sedan 1997 och produceras av IPD, Investment Property Databank. Indexet bygger på data från företagens redovisning och årliga värdering av totalt 1 113 fastigheter, ägda av bland andra försäkringsbolag, pensionsinstitut samt svenska och utländska fastighetsbolag och fonder.

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Brandfarliga bostäder hyrs ut till nyanlända i Hultsfred Fredrik ny vid klubban i Kalmarföreningen Kroppkakan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.