Annons

Fritt fram för åldersdiskriminering

Nyheter Flera bostadsbolag i Sverige särbehandlar sina hyresgäster på grund av ålder. Samtidigt saknar Sverige lagstiftning mot åldersdiskriminering. – Någon särbehandling är det inte frågan om, säger Göran Tillberg vid Svenska Bostäder.​

​Det var den 1 juli år 2003 som lagen om förbud mot diskriminering trädde i kraft. Det blev då förbjudet att diskriminera någon på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder.

Annons
Lagen gäller på ett flertal områden i samhället, däribland arbetsmarknad, sjukvård och bostäder.
Men lagen säger ingenting om ålder.
– Det stämmer, i dag finns det ingen lag mot åldersdiskriminering i Sverige, säger Örjan Härneskog, kansliråd vid näringsdepartementet och medlem i den diskrimineringskommitté som haft till uppgift att se över den svenska lagstiftningen på området.
 
Kommittén kom med sitt slutbetänkande i februari förra året och föreslog då bland annat att ålder skrivs in som diskrimineringsgrund i arbetslivet.
Däremot sades ingenting om lagstiftning mot åldersdiskriminering i andra sammanhang, som till exempel förmedling av bostäder.
– Nej, det ingick inte i uppdraget och anledningen till det är nog att det skulle bli alltför komplicerat, säger Örjan Härneskog. 
En snabb titt i Stockholms bostadskö visar att det är vanligt att bostadsbolagen särbehandlar bostadssökanden på grund av ålder.
En lägenhet på attraktiva Reimersholme är till exempel endast tillgänglig för sökanden över 65 år och för att komma i fråga för en etta i Vällingby krävs att den sökande är exakt 20 år.
Svenska bostäder i Stockholm är ett av de fastighetsbolag som tillämpar särskilda ålderskrav för sina hyresgäster.
Drygt 500 av bolagets lägenheter är reserverade för personer äldre än 50 år, enligt Göran Tillberg, hyres- och förhandlingschef vid Svenska Bostäder.
– Men någon särbehandling är det inte frågan om, säger han.
Men man måste ju ha uppfyllt en viss ålder för att få lov att bo där?
– Jo, så är det. Men för att bo i en studentbostad måste man ju ta ett visst antal poäng per termin, så även där finns det ju särskilda villkor som måste vara uppfyllda, säger Göran Tillberg.
 
 

Annons
Fakta: Barnfamilj i hyresrätt – nästa års vinnare

Lagen om förbud mot diskriminering:

Lagen om förbud mot diskriminering trädde i kraft den 1 juli 2003. Den omfattar diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Lagen gäller bland annat arbetsmarknadspolitisk verksamhet, medlemskap i arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, varor, tjänster, bostäder, socialtjänsten, socialförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen samt hälso- och sjukvård.Källa: Regeringskansliet

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.