Annons

”Fyra nivåer vid ombyggnad i Förvaltaren”

Sundbyberg Tillval, ombyggnad och ombildning till bostadsrätt. Det var frågor som intresserade både politiker och publik när bostadsfrågor debatterades på onsdagskvällen.
Sju politiker från Sundbyberg debatterade bostadspolitik och svarade på några av publikens många frågor. Mikael Eriksson (M), vid mikrofonen.

– Förvaltaren behöver styras upp och bli ett renodlat bostadsbolag för hyresgästerna. Det ska finnas valfrihet vid ombyggnad i fyra nivåer, en för bara stambyte och sedan kan badrum, kök eller alla övriga delar väljas till. I samband med renoveringen ska man också berätta vad hyran blir.

Med det löftet inledde Mikael Eriksson (M) Hyresgästföreningen bostadspolitiska debatt i Sundbybergs Folkets Hus. Ett 50-tal personer hade bänkat sig i publiken för att diskutera med sju politiker från så gott som samtliga partier. Förvaltarens renoveringar, där hyresgäster får ge sitt godkännade utan att känna till vad hyran kommer att bli. Mikael Eriksson (M) kallade det ”sandlåda”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inte så det går till om man köper till exempel en bil, det är helt absurt. Valfrihet förutsätter tidig information, men nu får hyresgästerna inte veta hyran förrän efteråt, sa han.

– Renoveringarna har släpat efter. Det går inte komma ifrån att vi nu får chockrenovera, nu får vi städa upp eftersom underhållet har varit misskött i decennier, sa Johan Storåkers (L).

– På Götgatan är det nödvändigt att byta stammar, men inte att riva ut parkettgolv som lagts in för ett år sedan av hyresgästen. Och sedan höja till marknadshyra med 50 procent, det ger oro i magen, sa Jesper Wiklund (V).

Läs ocksåBilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"Bildkollage med Agnetha Andersson och Mikael Eriksson. Trollhättebor med olika uppfattningar om den nya bilfria stadsdelen Vårvik.

– Förvaltaren är ett välskött bolag. Men inkomstkravet gör att inte alla kan få hyra. Om hyran stiger 2 000 så stiger kravet på inkomst med 6 000 – men det gör inte pensionen kan jag tala om, sa moderatorn Terje Gunnarson från Hyresgästföreningen.

Annons

Andra frågor som engagerade var den planerade ombildningen till bostadsrätter. Hyresrätter med lägre hyra säljs för att kunna bygga nya dyrare. Gårdagens köpstämma i kvarteret Terränglöparen gavs som exempel, där Förvaltaren får in betydligt mer än om fastigheten skulle sålts som hyreshus. Men både V och S protesterade mot försäljning.

– Nej, det är ingen rättighet att köpa allmän egendom. Däremot är det en rättighet att köpa, vi bygger massor av bostadsrätter också, sa Peter Schilling (S).

Läs ocksåDebatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslorRepresentanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

– Hyresrätter behövs i alla bostadsområden och av alla sorter. Det finns färre hyresrätter i Sundbyberg i dag än 2008, och än värre blir det med ombildning och utförsäljning, sa Jesper Wiklund (V).

Frågorna från publiken handlade om tillval, vem som får flytta tillbaka efter evakuering, den bristande professionaliteten hos Förvaltarens besiktningsmän samt vilka intentioner politikerna har för alla dem som hyr av en privat hyresvärd. 

Den sista frågan hann inte riktigt få ett svar. Inte alla hann ställa sina frågor. Men diskussionen fortsatte en bra stund på tu man hand och Hyresgästföreningen lovade dessutom fler tillfällen för politikerträffar.

Sagt i debatten:

Annons

”Glöm inte småstadskänslan, vi ska inte ha stora Lorrybyggnader mitt i stan.” Maria Bohman Kreij (KD)

”Vi vill gynna Sundbybergarna i bostadskön: nu får vi 1,5 poäng per dag, i stället ska vi få 3 poäng.” Gary Aelius (SD)

Läs också Het debatt om ombildningar Kan tänka sig att sälja delar av Trelleborgshem Fler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.