HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kan tänka sig att sälja delar av Trelleborgshem

Trelleborg Igår måndag arrangerade Hyresgästföreningen bostadspolitisk debatt i Trelleborg och alla sex partier på plats visade sig vara mer eller mindre öppna för att sälja delar av Trelleborgshem.
Foto: Kristina Wahlgren
Sex partier fanns på plats när Hyresgästföreningen arrangerade bostadspolitisk debatt i Trelleborg.

Det var idel män på scen när Hyresgästföreningen bjöd in till bostadspolitisk debatt på biblioteket i Trelleborg. Alla partier i kommunfullmäktige var representerade utom Sverigedemokraterna, som inte hade svarat på inbjudan. Alla var överens om att det behöver byggas mer. Men Moderaternas Mikael Rubin (M) tyckte att Socialdemokraternas Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, överdrev när han beskrev byggandet i Trelleborg just nu.

– Antalet byggkranar i Trelleborg är oerhört stort. I alla fall jämfört med hur det har varit, sade Torbjörn Karlsson (S), under den inledande rundan bland deltagarna.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

– Jag förstår inte vad du menar med att det är byggkranar överallt. Jag ser bara två, sade Mikael Rubin (M).

Torbjörn Karlsson kontrade med att ifrågasätta Moderaternas bidrag till bostadsbyggandet.

– Vi hade kunnat bygga mer om det fanns detaljplanering när vi tog över makten, sade Torbjörn Karlsson (S).

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa
När publiken fick chansen att ställa frågor under den bostadspolitiska debatten handlade det bland annat om marknadshyror.

Alla partier var överens om att det behövs byggas mer och då gärna blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer: villor, bostadsrätter och hyresrätter. Kristoffer Larsson Lindstrii (L), den yngste deltagaren i panelen, berättade om sin egen bostadssituation och svårigheterna med att hitta en lägenhet.

– Kön var för lång hos Boplats Syd så jag fick ringa runt till privata hyresvärdar. Det behövs fler små lägenheter för unga som inte vill bo kvar hemma längre, sade han.

Men Anders Ahvander från Söderslättspartiet tyckte ändå att situationen inte var så illa för dem som vill flytta hemifrån. Det var i vart fall inte sämre än när han var ung.

Läs ocksåSå skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda

– Till Trelleborgshems 33 ungdomslägenheter är kötiden 571 dagar och det är ungefär samma som när jag var ung. Jag tycker inte att det är så anmärkningsvärt, sade Anders Ahvander.

Sex partier fanns representerade under Hyresgästföreningens bostadspolitiska debatt i Trelleborg. Sverigedemokraterna var inbjudna men hade inte svarat i tid och var därför inte med, enligt Hyresgästföreningen.

Mikael Rubin (M) ifrågasatte varför så många lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget avsätts till nyanlända.

– Trelleborgshem kanske inte ska ge 25 procent av sina lägenheter till nyanlända. De får ställa sig i kön som alla andra, sade han, vilket fick Torbjörn Karlsson (S) att reagera.

– Det är inte 25 procent av lägenheterna som går till nyanlända utan de lägenheterna går via kommunen till behövande. Det handlar inte bara om nyanlända. Men det är en komplicerad situation. Vi har många som vi ska se till har en bostad, alternativet är hotell och det hade blivit betydligt dyrare, sade Torbjörn Karlsson (S).

På frågan om partierna är beredda att sälja ut delar av Trelleborgshem rådde först viss oenighet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var de enda som sade nej men när de väl ställdes till svars visade det sig att de båda kunde tänka sig att sälja vissa fastigheter mot att pengarna användes till att bygga nytt.

– Det är just det vi säger också. Har vi fastigheter med omfattande renoveringsbehov är det bättre att sälja dessa. Jag tror inte att spelar så stor roll vem som är hyresvärd. Det kan stå HSB eller Riksbyggen på hyresavin också, sade Mikael Rubin.

– Vi behöver sälja av för att kunna bygga nytt, konstaterade Kristoffer Larsson Lindstrii (L).

Hela debatten kan du se här i efterhand:

Läs också Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg Utredning om fri hyressättning försenad – då släpps den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.