HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgs kommunala värdar stoppar vräkningar

Göteborg Framtidenkoncernen i Göteborg stoppar alla vräkningar kopplade till det pågående virusutbrottet. Stadens kommunala värdar tillåter också obegränsat antal betalningsanmärkningar, förutom hyresskulder.
Någon öppnar en tom plånbok.
Foto: Pixabay

Ingen ska behöva bli av med sitt hem till följd av coronapandemin. Det beslutet har Göteborgs kommunala bostadskoncern tagit i dag.

Drygt 73 000 hushåll bor hos Framtiden, som är en av landets största allmännyttor. De fyra dotterbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder lovar nu att inte vräka någon som får ekonomiska problem i virusets spår.

Läs ocksåVarbergs Bostad vill höja hyran

Beslutet togs av en enig styrelse, efter ett gemensamt yrkande från Socialdemokraterna och alliansen.

– Vi vill minska oron så mycket som möjligt hos dem som bor hos oss, så att man känner sig trygg. Även om den här situationen är dålig så har man ändå bostaden kvar, säger Framtidens styrelseordförande Kjell Björkqvist (L).

Koncernen ska nu ta fram gemensamma riktlinjer för hur hyresvärdarna rent praktiskt ska hantera hyresgäster som får svårt att klara hyran. Det kan till exempel handla om att utforma avbetalningsplaner, enligt Kjell Björkqvist.

Läs ocksåFyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning

– Vi kommer att jobba med varje hyresgäst enskilt, och försöka hjälpa dem ur den här situationen. Vi kommer inte att slänga ut någon hyresgäst.

Framtidenkoncernen slopar också kravet på att nya hyresgäster får ha max tre betalningsanmärkningar. Från och med september tillåter Göteborgs kommunala hyresvärdar ett obegränsat antal – så länge anmärkningen inte har med boende och hyra att göra.

Någon sådan anmärkning får man inte ha i fortsättningen heller, om skulden har uppstått de senaste två åren.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter

Det slopade kravet kommer att underlätta för många potentiella hyresgäster, menar Roger Höög (V). Han är andre vice ordförande i Framtidens styrelse, och den som tagit initiativ till att ändra uthyrningspolicyn.

– Det är en slags moralistisk dumregel om att man inte får vara fattig. Men vi kommer att ha fattiga människor även i framtiden. Och var ska de bo annars? Man hamnar hos någon slumvärd, eller på svartkontrakt. Det är inte rimligt. Bostaden är en mänsklig rättighet och vi har ett bostadsförsörjningsansvar för våra invånare.

I fjol hade närmare 19 000 göteborgare olika typer av skulder registrerade hos Kronofogden.

– Det är en stor grupp vi pratar om, som står längst bort från bostadsmarknaden. Strukturellt hemlösa, människor som är fullt fungerande men som har betalningsanmärkningar. Och det skapar en massa följdproblem, säger Roger Höög.

Beslutet om att tillåta betalningsanmärkningar togs av en enig styrelse, efter ett gemensamt yrkande av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

LÄS MER:

Läs också Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist död i covid-19 Så tycker vi om att jobba hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.