Annons

Nu är dörren öppen för fler

Göteborg Nu kan du söka alla lägenheter hos Göteborgs kommunala värdar, oavsett vad du tjänar. Förändringen har orsakat rusning till lediga bostäder. Just bostadsbristen gör att bolagen ser små risker med uppluckrade regler.
Said Esmail utanför huset på Doktor Dahlströms gata i Guldheden, Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Said Esmail är nybliven hyresgäst hos Poseidon i Göteborg. Han uppskattar att folk nu själva kan välja om de vill prioritera ett dyrare boende, oavsett vad de har för inkomst att visa upp.

I det pinfärska huset på Doktor Dahlströms gata i Guldheden möblerar Said Esmail och hans flickvän som bäst en av de nybyggda tvåorna. Tidigare Partillebon Said fick lägenheten efter tio års väntan på Boplats Göteborg. Han betalar nästan 9 000 kronor för de 58 kvadratmetrarna.

Parets inkomst täcker visserligen det krav som värden Poseidon tidigare ställde på nya hyresgäster. Men Said Esmail tycker ändå att det är bra att folk numera själva får bedöma om de har råd med hyran.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vill man bo bra så får man betala lite extra, resonerar han.

– Längre fram kan jag byta om hyran är för hög.

Sedan 9 januari är huvudregeln att ingen sökande längre gallras bort på grund av alltför låg inkomst hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Bolagen har även slopat kravet på att nya hyresgäster ska lämna referenser från tidigare boenden, och är mer toleranta mot skulder.

Annons
Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Regeländringen har släppt in betydligt fler på bostadsmarknaden. Antalet sökande som anmält intresse för bolagens lediga lägenheter hade redan i mars ökat med över 30 procent jämfört med förra året, enligt Boplats. Samtidigt visar de kommunala värdarna ingen större oro för att fler nu ska börja släpa efter med hyran, eller störa sina grannar. Det väcker frågan om varför politikerna inte tidigare tog beslutet som ger fler chans att hyra.

– Det kanske man kunde ha gjort. Men bolagen har hållit emot och sagt att det kunde betyda stora ekonomiska förluster i form av uteblivna hyresintäkter. Det är koncernstyrelsen och moderbolaget som har drivit detta, säger ägarkoncernen Framtidens styrelseordförande Lars Johansson (S).

Hittills har få bostadsbolag i landet helt vågat släppa sina inkomstkrav. De som gjort det, till exempel kommunala HFAB i Halmstad, vittnar dock om högst överkomliga effekter. Den tuffa bostadsmarknaden minskar helt enkelt risken med att luckra upp uthyrningsreglerna.

Läs ocksåInkomstkraven tas bort hos Göteborgs kommunala bolag

– Ska det göras är det nu, när det är bostadsbrist och man inser bostadens värde. Då gör man allt för att behålla den. Förlorar man sitt kontrakt nu så är man illa ute, konstaterar Göran Leander, Poseidons chef för affärsutveckling och kommunikation.

Annons

Alla de fyra kommunala Göteborgsvärdarna erbjuder en frivillig boendekalkyl. I övrigt avstår bolagen från aktiv rådgivning, men följer regeländringens effekter månad för månad. De första hyresgästerna som sluppit inkomstkontroll flyttade in i våras. Bostadsbolagets chef för kundservice och uthyrning, Elisabet Sandberg, tror att de allra flesta klarar de första hyrorna oavsett plånbok, antingen med egen inkomst eller med hjälp av släkt eller sparpengar.

– Ska man se någon fara i detta får man nog vänta ett år. Ett halvår, ett år, sedan brukar det inte hålla längre, säger hon.

Fakta: Fler kan söka bostad
  • Göteborgs fyra kommunala värdar kollar inte längre inkomst hos nya hyresgäster.
  • Bostadssökande behöver heller inte visa upp referenser från tidigare värd.
Läs också Hyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhet Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.