HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fick byta bostad trots skulder

Göteborg Caroline Tähtisaari behövde lägre hyra för att kunna betala av sina skulder. När hon till slut fann ett byte vägrade den nya värden godkänna. Men Caroline fick rätt i hyresnämnden.

– ­Jag var 18 och naiv. Köpte kläder på avbetalning, hämtade ut telefoner. Men allt blev fel. Jag var dum och tänkte ”skit samma, har jag fått betalningsanmärkningar kan jag lika gärna fortsätta”. Det blev en ond cirkel.

Så säger Caroline Tähtisaari, 25. Hon har fortfarande skulder på 13 000 kronor, men de krymper. Mycket tack vare den lägre boendekostnaden. Tidigare fattades en tusenlapp i månaden, nu täcker försörjningsstödet hela hyran på 5 500 kronor.

Läs också182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år

Det var handläggaren på socialkontoret som hejdade en uppgiven Caroline från att säga upp den gamla lägenheten, och i stället försöka hitta ett byte. Men först var det stopp. När Caroline efter mycket letande hade hittat en annan hyresgäst att byta med sade den nya värden, kommunägda Poseidon, nej. Skulderna stod i vägen.

Med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig Caroline till hyresnämnden. ”Att en hyresgäst har betalningsanmärkningar är inte ensamt skäl för att motsätta sig ett byte”, skriver nämnden i sitt beslut. ”Om hyresgästen kan visa att hon skött sig som hyresgäst i det tidigare hyresförhållandet bör hon kunna godtas även av den nye hyresvärden.” Resultatet blev alltså ett klartecken.

– Det var längesedan jag var så glad över något! Jag tänkte hela tiden att nu blir jag bostadslös. Vi åkte bara hem och packade, och flyttade samma dag, berättar Caroline.

Läs ocksåAndreas stred för bytet – och vann

Hyresnämndens beslut tvingar Poseidon att frångå sin egen uthyrningspolicy, där nya hyresgäster inte får ha några obetalda skulder alls.

– Vi accepterar det, men håller inte med. Vi kan inte resonera olika i olika fall, utan måste försöka behandla alla lika, säger Poseidons distriktschef Mattias Andersson.

Det gäller även om värdens ekonomiska risk är oförändrad efter bytet. Det kvittar alltså om en skuldsatt hyresgäst ersätts av en annan, enligt Mattias Andersson.

Läs ocksåNekas lägenhetsbyte trots läkarutlåtande - nu prövas saken

– Vårt regelverk funkar inte så. Vi måste titta på om nya hyresgäster uppfyller kraven.

Byte inom bolagets eget bestånd är enklare. Har man betalat sin hyra i tid det senaste året saknar andra skulder betydelse. Först om den nya hyran är betydligt högre än den gamla ställer Poseidon skarpare krav.

Till viss del förstår Caroline värdens resonemang. Därför har hon också alltid varit noga med att prioritera hyran.

– Blir jag sen med den är det kört sedan. Det förstår jag att bostadsbolagen inte accepterar. Men jag har svårt att förstå att de är så hårda när det gäller andra räkningar, säger hon.

Själv har hon lagt upp en plan och hoppas vara kvitt sina skulder inom några år.

– Jag betalar av lite varje månad. Sedan är man prickad i tre år. Jag hoppas att allt är borta tills jag fyller 30. Betalningsanmärkningar kan verkligen förstöra ens liv.

Fakta: Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag om att du inte har betalat dina skulder i tid.
Den ligger oftast kvar i tre år även efter det att skulden är betald.
Anmärkningen försvårar exempelvis att kunna hyra bostad, ta banklån eller få ett telefonabonnemang.
Du får flera chanser att betala innan du får en betalningsanmärkning.

Läs mer hos Datainspektionen eller Kronofogden.

Fakta: Är du prickad?

Har du en betalningsanmärkning? Kolla med ett kreditupplysningsföretag. En lista över sådana företag hittar du här.

Fakta: Kraven kan ändras

Just nu överväger Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar att helt slopa inkomstkraven för nya hyresgäster. Läs mer här.

Läs också Marcus snuvades på bytet i sista stund Expertguide till drömlägenheten: Så lyckas du med triangelbytet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.