Annons

Göteborgsvärd DO-anmäld

Göteborg Blivande hyresgäster tillfrågas om de är av svensk eller utländsk härkomst. ”Helt oacceptabelt”, enligt Hyresgästföreningen som nu anmäler värden för olaga diskriminering.

SVT Nyheter Väst kunde tidigare i veckan berätta att en privat hyresvärd i Göteborg, Bostadsbolaget Curt Lundahl & co, använder ett särskilt formulär för blivande hyresgäster. Den sökande ombeds bland annat kryssa i om man är ”svensk” eller ”utländsk”. Den som kryssar det senare alternativet väntas också uppge från vilket land man kommer och hur länge man bott i Sverige.

På Tycho Brahes gata i Bergsjön har bolaget 375 lägenheter. SVT konstaterar att 72 procent av hyresgästerna som är skrivna där har traditionellt svenska namn. I två liknande grannfastigheter, som förvaltas av andra privata värdar, är motsvarande siffra 18 respektive 8 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har fått Hyresgästföreningen att anmäla hyresvärden till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Föreningen överväger också att göra en polisanmälan.

– Det är helt oacceptabelt. Så här får det bara inte gå till. Jag är rätt övertygad om att det de gör är olagligt. Jag tror dessutom att det är straffbart, säger Hyresgästföreningens jurist Roger Höög.

Annons

En hyresvärd får göra nästan vilket urval som helst enligt lagboken. Men man får inte gallra bland hyresgäster utifrån något av de kriterier som finns uppräknade i diskrimineringslagen och brottsbalken. Dit hör etniskt eller nationellt ursprung.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

– Du får säga att bara folk i blåjeans får hyra. Allmännyttan kräver en viss inkomst, och det kan man ha synpunkter på men det är inte olagligt. Men jag kan inte se ett enda legalt skäl till att man vill ha in just de här uppgifterna, om inte i sorteringssyfte, säger Roger Höög.

Att bevisa diskriminering kan vara svårt. Än mer så på en tuff bostadsmarknad, där hyresvärdar alltid kan skylla på andra faktorer, som att det saknas bostadsreferenser eller stabil ekonomi. Hyresgästföreningens råd är därför att försöka dokumentera misstänkt diskriminering så gott det går, se faktaruta här intill.

Hem & Hyra har sökt den DO-anmälda hyresvärden, hittills utan framgång. Till SVT Nyheter Väst uppger bolagets vd Susanne Bryngelsson-Lundahl i en skriftlig kommentar att många av frågorna i ansökningsformuläret är frivilliga. Detta trots att det står på blanketten att den ska fyllas i utförligt och noggrant.

Annons
Läs ocksåMikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering

När det gäller folkbokföringsstatistiken skriver vd att hon ”inte känner till omständigheterna”.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co förvaltar totalt 700 lägenheter i Göteborg och Mölndal.

Fakta: Diskriminerad? Så här kan du gå vidare.

Dokumentera allt. Spara mejl, fota av blanketter.
Kontakta DO. Läs mer här.
Kontakta Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering. Läs mer här.
Om du har god bevisning, gör en polisanmälan.

Källa: Roger Höög, Hyresgästföreningen

Fakta: Så säger lagen

Diskrimineringslagen förbjuder särbehandling på grund av bland annat kön, etnisk tillhörighet eller ålder. Den som döms blir skyldig att betala ersättning till den drabbade. Det är hyresvärden som ska bevisa att diskriminering inte har förekommit.

En hyresvärd som särbehandlar någon på grund av etniskt eller nationellt ursprung, ras, hudfärg, sexuell läggning eller tro riskerar även att dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i upp till ett år. En sådan misstanke utreds i så fall av polis och åklagare.

Läs också Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.