HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halv miljon hyresgäster söker ny hövding

Nyheter När ett av höjdarjobben inom folkrörelsesverige ska tillsättas behövs inga konsulter och rekryteringsbolag. Sju valberedare har uppdraget att hitta den bästa. Så här går det till.

Valet av ny förbundsordförande är förmodligen det viktigaste beslutet på stämman i Visby i juni. Vederbörande väljs på fyra år, så det gäller att välja rätt från början.

– Inget problem, säger valberedare Lars-Åke Larsson. Vi är professionella när det gäller föreningsarbete, och vi tar fullt ansvar för vårt förslag. Om vi skulle behöva stöd av någon utomstående konsult eller rekryteringsbyrå så var det ingen mening med att ha en valberedning!

Läs ocksåNej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige

Den som vill kandidera ställs inför tuffa krav:

  • stort engagemang
  • förmåga att få medlemmar och anställda med på förändringar
  • förmåga att leda den bostadspolitiska debatten långt utanför Hyresgästföreningen
  • förmåga att samspela med media, makthavare och politiker.

Inte minst gäller det att hålla samman Hyresgästföreningen så att hela rörelsen går åt samma håll.

Så här går valet till:

Läs ocksåFacklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg

Alla medlemmar, hyresgästföreningar och regioner kan lämna förslag till valberedningen valberedningen@hyresgastforeningen.se, senast 14 mars nästa år.

Föreslagna kandidater ska vara vidtalade och beredda att ställa upp, förslagsställaren ska dessutom motivera varför just den kandidaten är bästa valet.

14 mars stängs förslagslådan. Därefter har valberedningen tre månader på sig att undersöka kandidaterna och enas om ett namn. Valberedningen kan på eget initiativ kontakta nya kandidater vid sidan av de nominerade.

Läs ocksåHyresgästföreningens högsta företrädare tjänar över miljonenMarie Linder och Jonas Nygren

Stämman ska dessutom välja tretton ledamöter till förbundsstyrelsen, på två år.

Det går bra att höra av sig direkt till valberedningens ledamöter:

När Barbro Engman valdes var hon anställd som förste ombudsman i Hyresgästföreningen Dalarna. Hon hade en gedigen folkrörelsebakgrund, med erfarenhet från riksdagen, försäkringskassan och den fackliga världen, och från anställningar och uppdrag inom kommun och landsting.

För närvarande finns endast en känd kandidat till ordförandeuppdraget: Marie Linder från Tyresö som nominerades av region Mitt. Marie Linder är välkänd hyresaktivist och sitter bland annat i förbundsstyrelsen. Till vardags är hon kommunikationschef på LO.

Läs också Helsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om Öresundskraft Bristande mångfald väcker debatt i Västsverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.