Annons

Helsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om Öresundskraft

Helsingborg På söndag folkomröstar helsingborgarna om det kommunala energibolaget ska säljas eller inte. Utgången kan påverka hyresgästerna, menar Hyresgästföreningen.
Öresundskraft
Foto: Petra Martinsson

Hyresgästföreningen i region norra Skåne har tagit ställning mot en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft. Orsaken är bland annat att man ser risken att energipriserna höjs och därmed också hyrorna.

Merete Sundholm.

Hyresgästföreningen uppmanar nu hyresgäster att rösta.
– Jag uppmanar hyresgästerna och alla andra helsingborgare att gå och rösta. Det är ens rättighet och röstar man inte kan man sedan inte ha någon åsikt i frågan. Jag hoppas också verkligen att politikerna respekterar valresultatet, säger Merete Sundholm, regionordförande i Hyresgästföreningen norra Skåne.

På valsedeln finns två kryssalternativ på frågan: Ska Öresundskraft säljas?  Ja och Nej. Under förra året startade stadens ledning en försäljningsprocess. I oktober hade en namninsamling fått ihop tillräckligt många namn för en folkomröstning.

På torsdagskvällen hade Helsingborgs Dagblad arrangerat en debatt på Radisson Blu inför söndagens stundande folkomröstning. På vänster sida på scenen stod ja-sidans representanter. På den högra nej-sidans.

Annons
På ja-sidan debatterade Michael Rosenberg (SD), Maria Winberg Nordström (L) och Peter Danielsson (M). På nej-sidan Jan Björklund (S) och Bert Alfson från Folkinitiativet. Journalisterna Torbjörn Nilsson och Truls Nilsson höll i debatten.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är för en försäljning. Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern är emot. Sverigedemokraterna har tagit ställning för en försäljning men samtidigt annonserat att de följer valresultatet om valdeltagandet är 51 procent eller högre (Det är högt för en kommunal folkomröstning). Det betyder att Sverigedemokraterna har en vågmästarroll men också att röstningen kan bli avgörande.

Ja-sidan har legat lågt inför folkomröstningen och har inte bedrivit någon valrörelse. Nej-sidan har varit aktivare och framför allt folkinitiativet som startade namninsamlingen. På torsdagskvällen debatterade båda parter inför ett fullsatt auditorium. Det blev mycket tydligt att frågan splittrar.

Ja-sidans främsta argument till att sälja Öresundskraft är:

  • Energibolaget kommer, med kommunen som ägare, inte att generera lika höga vinster och utdelningar framöver. Det är rätt tid att sälja.
  • Pengarna från försäljningen, 12,2 miljarder kronor, kommer att placeras i en stiftelse som väntas ge en årlig utdelning på upp mot 300 miljoner kronor. Dessa utdelningar säkrar välfärden i Helsingborg.
  • En försäljning kommer inte att påverka taxorna för el och värme, det är det andra faktorer som styr.

Nej-sidans främsta argument för att Öresundskraft ska stanna i kommunens ägo är:

Annons
  • Risk för högre taxor för el och värme vilket skulle drabba alla helsingborgare. Högre priser har blivit resultatet i liknande affärer i andra kommuner.
  • Kommunen skulle tappa kontrollen över bolaget som är en del av infrastrukturen. Det betyder också att kommunen förlorar möjligheter att påverka en viktig del av miljö- och klimatarbetet.

Valdagen är på söndag men förtidsröstandet är redan i gång. Här på kommunens hemsida kan du läsa mer om hur folkomröstningen går till.
Här kan du läsa mer om Hyresgästföreningens ställningstagande.

Pensionsbolaget AMF är den tänkte köparen. AMF är bland annat delägare i Rikshem.

Fakta: Vem får rösta?

  • Den som är 18 år och
  • svensk medborgare och folkbokförd i Helsingborg eller
  • medborgare i ett av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och folkbokförd i Helsingborg eller
  • är medborgare i annat land eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd, samt folkbokförd i Helsingborg.

Källa: Helsingborg stad

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.