HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningens högsta företrädare tjänar över miljonen

Nyheter Hem & Hyras senaste granskning visar att nästan hälften av de kommunala bostadsbolagens vd:ar tjänar över en miljon om året. Även inom Hyresgästföreningen tjänar de två högsta företrädarna långt över miljonen. Ordföranden Marie Linders arvode ligger på lite drygt 115 000 kronor i månaden.
Marie Linder och Jonas Nygren
Foto: Kristian Pohl
Förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren har årsinkomster på runt 1,4 miljoner kronor.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, skulle hamna bland de högst avlönade tio procenten om hon skulle finnas med på vd-lönelistan som Hem & Hyra nyligen tog fram.

Som förbundsordförande har hon ett arvode på 115 625 kronor i månaden. Hon har även rätt till 90 procent av årsarvodet i två år om uppdraget avslutas i förtid. Nivåerna bestäms av förbundsstyrelsen som är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ. Hans Eklund är ledamot i förbundsstyrelsen.

Läs ocksåNästan varannan allmännytta-vd har miljonlön – se hela listanStångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, toppar lönelistan, tätt följd av Örebrobostäders vd, Ulf Rohlén och Familjebostäders vd Jonas Schneider.

– De här nivåerna behövs för att vi ska kunna välja kompetenta och dugliga företrädare. Marie Linder sköter sitt uppdrag väl. Vi har gjort jämförelser med fackföreningar och ideella organisationer när vi tittat på ersättningen. Vi vill ha möjlighet att välja den bästa personen, då krävs de här nivåerna.

Annons

Kan nivån uppröra medlemmar?

– Jag förstår att medlemmar kan bli upprörda. Många har en utsatt ekonomi. Allt över 25 000 kronor i månaden skulle kunna vara provocerande. Men skulle vi ha en nivå som inte skulle uppröra någon skulle vi inte kunna få människor som har rätt kompetens.

Läs ocksåKhalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslönKhalid Ismail

Den högste tjänstemannen, förbundschef Jonas Nygren, har en ersättning på 113 465 kronor i månaden. Hans ersättning har ökat med drygt 5 400 kronor sedan 2017. Förbundsstyrelsen ger Marie Linder uppdraget att sätta lönen.

Annons

– Vi tittar på hur löneläget ser ut i andra organisationer, som exempelvis Kommunal och Unionen. Lönen ska motsvara det ansvar man har. Jonas Nygren är högst ansvarig för över 800 anställda runtom i landet. Han har den kompetens vi behöver för att utveckla organisationen för framtiden, säger hon.

Läs också Så mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg I juni blir det fest i Grytan med skånska Hyresgästföreningen Så mycket tjänar din vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.