Annons

Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: ”Gäller att sälja in sig själv”

Nyheter För att ha en chans på andrahandsmarknaden behövde Stevan Blagoiev stå ut från mängden av andra sökande. Han satsade på humor: ett erbjudande om att få hyra ut till en framtida grammisvinnare. "Alla ska vara clickbaits och sälja in sig själva. Det är ett sjukt system", säger han.
Foto: Anders G Warne

Hem & Hyras stora granskning visar att andrahandshyrorna i landets tre största städer nu är dubbelt så höga som ordinarie, förhandlade hyror.

Men det räcker inte bara med att öppna plånboken. För att ha en chans att få en dräglig lägenhet behöver man även marknadsföra sig själv i konkurrensen med andra desperata sökanden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uthyrningsportaler och bostadsgrupper i sociala medier svämmar över av personliga, självutlämnande annonser med väl genomtänkta bilder. Stora leenden, prydligt stajlade frisyrer. Välklädda män i sobra miljöer, unga kvinnor i naturen och på gymmet.

Annonsörerna intygar att de saknar betalningsanmärkningar, att de är skötsamma och rökfria. De delar med sig av sitt privatliv och sina framtidsdrömmar.

Läs ocksåHan betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletareVad kostar en lägenhet för studenter?

Som att leta jobb

Att söka andrahandsbostad har blivit en ren rekryteringsprocess, berättar blivande fritidsledaren Stevan Blagoiev, 28.

– Det är precis som att söka jobb. Ett symptom av vår tid – alla ska vara clickbaits och sälja in sig själva. Det är ett sjukt system.

Stevan insåg redan förra gången han sökte lägenhet i Stockholm att det var hopplöst att få tag på en hygglig bostad ensam. Han bestämde sig för att bli sambo med en studiekamrat.

Annons
Läs ocksåSvårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte""Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte", säger Susanne Persson på Skatteverket.
Hitta lägenhet i andra hand
Som sökande måste man sälja sig själv på andrahandsmarknaden, berättar Stevan Blagoiev. ”Det är ett väldigt orättvist system. Bäst vore om det fanns bostad till alla.”

Med en större plånbok fick de fler kvadratmeter för pengarna, berättar han. De slog till på en trerummare utanför stan för närmare 13 000 kronor.

– Ettorna är vansinnigt dyra, för det är ju dem folk vill ha. Är man två kan man bo mycket bättre.

”Killar får jobba mer”

I somras behövde de två vännerna hitta ett nytt hem. För att stå ut i den mördande konkurrensen valde de att satsa på humor. Resultatet blev annonsen ”Två framtida grammisvinnare söker ett hem”.

– Den fick ganska fin respons – eftersom den fick respons överhuvudtaget. För det är så det ser ut, man måste göra en annons som skriker ”klicka på mig” för att ha en chans.

Som kille kämpar man i extra motvind på andrahandsmarknaden, upplever Stevan.

– Killar behöver jobba mer. Många som hyr ut vill bara ha kvinnliga hyresgäster och en tjej som ser bra ut får fler reaktioner.

Hitta lägenhet i andra hand
Stevan Blagoiev och hans studiekamrat valde att satsa på humor i sin annons. Det gav resultat.

Killar är också sämre på att ta bilder, menar han. Och en bra bild kan vara direkt avgörande i bostadsjakten.

– Rent psykologiskt funkar det så. Den som hyr ut kollar vem som ser mest välvårdad ut och kan betala hyran i tid.

Annons

”Viktigt att se trevlig ut”

Den uppfattningen delar Julia Westergren, 21, som precis flyttat till Stockholm för att studera och jagar tak över huvudet.

– Första gången gjorde jag en annons med bara text och fick inga reaktioner alls. När jag lade till en bild blev det like, like, like och en massa kommentarer.

Hitta lägenhet i andra hand
Att ha bild till annonsen är direkt avgörande, berättar Julia Westergren. ”När jag lade till en bild blev det like, like, like och en massa kommentarer.”

Det är viktigt att se trevlig ut, att göra ett bra intryck. Till sin annons använder hon en bild där hon står med ett leende i Venedig.

– Jag valde en bild som skulle visa att jag är trevlig och självständig. Att jag har livserfarenhet.

Hur gick det för de två ”framtida grammisvinnarna”? Tilltaget gav jackpot. Stevan Blagoiev och hans kompis har nyss tackat ja till att hyra ett mindre hus på en villatomt utanför stan för drygt 14 000 kronor exklusive el.

– Vi hade flyt. Men det är sjukt att det ska behöva vara så här. Det är ett väldigt orättvist system.

Fakta: Stevan och Julias bästa tips för att stå ut i annonsdjungeln

  • Sök inte själv. Att vara två personer ger fler kvadratmeter för pengarna.
  • De flesta annonser är tråkiga och torra. Satsa på att vara personlig.
  • Lyft fram vad som gör dig till en bra hyresgäst.
  • Hitta din egen vinkel – annonsen måste skrika ”klicka på mig”. Satsa gärna på humor.
  • Ta en bra bild av hög kvalitet där du ser trevlig ut.
  • Tänk på var du tar bilden – bakgrunden ska spegla dig på ett positivt sätt.
  • Som man är det extra viktigt att se välvårdad ut på bilden.
  • Publicera inte bara på sociala medier. Det kan vara värt att betala för en annons på Blocket.
Läs också Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.