Annons

Han kastar ut sopor från fönstret – ”hundratals måsar utanför lägenheten”

Dalarna Mat, porslin, plast, glasflaskor … Det mesta har missbrukaren kastat ut från sitt fönster. Nu måste han flytta från sin bostad. ”Vi har försökt att hjälpa honom men nu går det inte längre”, säger mannens hyresvärd.
Sopor ligger på gatan. En silhuett föreställande en man är inklippt i bilden.
Foto: Montage: András Frimmel

Det handlar om en man i Mellansverige, Lasse, som har haft missbruksproblem under många år. Lasses situation försämrades när han blev sjuk, följt av att en nära anhörig gick bort.

Och sedan 2017 har han en förvaltare efter ett beslut i tingsrätten. I beslutet står det att Lasse är aggressiv, stundtals förvirrad och ”ur stånd att vårda sig och sin egendom”.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hundratals måsar

För cirka två år sedan började han att kasta ut matrester från sitt fönster.
– Det roade honom att se fåglarna äta upp det. På vårarna kunde det vara hundratals måsar utanför lägenheten, berättar vd:n för det kommunala bolag som Lasse hyr av sedan många år tillbaka.

Men det stannade inte vid matrester. Snart började Lasse att kasta ut alla sina sopor från fönstret – porslin, plast, glas med mera.
– Vi har varit rädda för att någon ska få en glasflaska i huvudet, säger vd:n.

Beteendet har pågått i cirka två år och bostadsbolaget har tvingats åka dit och städa varje dag. Men numera bekostar Lasse själv städningen, via sin förvaltare. En förening röjer dagligen upp utanför hans bostad.

Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

Lönlöst att prata

Alla försök att prata honom tillrätta har varit lönlösa enligt både vd:n och förvaltaren. Bostadsbolaget gick därför till hyresnämnden för att kunna säga upp Lasse. Och beslutet i november verkar ha varit enkelt – ansökan beviljades utan någon längre motivering.

Men det var med tvekan som vd:n tog ärendet till hyresnämnden.
– Jag skulle önska att problemet hade löst sig utan att vi hade behövt göra det, för någonstans ska ju den här mannen ändå bo. Men trycket från de boende i närheten och från folk i samhället har varit stort. Till slut fick vi dra det här till sin spets, säger vd:n.

Enligt uppgift erbjuds Lasse hjälp av samhället men vägrar att ta emot den. Han ska ett tag ha bott på ett äldreboende men det funkade inte alls. Mat levereras dock till hans ytterdörr – den lämnas där eftersom ingen vågar gå in till honom.

Läs ocksåObama Johansson vräks efter 29 år: "De får bära ut mig"
En kraftigt beskuren bild där bara benen syns på en man som sitter på en parkbänk.
Vräkningar är en vanlig orsak till att människor blir hemlösa. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Frustrerad

Bostadsbolaget och socialtjänsten träffas kontinuerligt för att bland annat diskutera den här typen av ärenden. Vd:n säger att samarbetet fungerar bra. Ändå tycker han att för mycket ansvar läggs på bostadsbolagen i fall som dessa.
– Det är inte vår sak att lösa sådana här saker. Men en avhysning kanske tvingar fram en förändring. Jag har hört att det är så man måste göra för att sätta press på myndigheterna, så att det händer något.

Annons

Åsa Schelin som är expert inom boendefrågor på Sveriges Allmännytta känner igen den här problematiken.
– Det är inte första gången jag hör om bostadsbolag som tar ett väldigt stort ansvar i sådana här situationer. Bolagen gör oftast vad de kan för att hyresgästen ska kunna bo kvar, säger hon.

Viktigt samarbeta med socialtjänsten

Schelin hänvisar till organisationens rapport Allmännyttans bostadssociala ansvar. I den står det att 77 procent av Sveriges Allmännyttas medlemmar har ett systematiskt vräkningsförebyggande arbete.
– Generellt kan man säga att ett bra samarbete med socialtjänsten är oerhört viktigt för att minska antalet vräkningar. Men är det så att hyresgästen vägrar att ta emot hjälp finns det inte så många vägar att gå. Då återstår tyvärr avhysning, och då får man försöka se till att det sker så smidigt som möjligt.

Kvinna i vit blus med glasögon. Närbild, suddig bakgrund.
Åsa Schelin.

Sociallagstiftningen bygger på frivillighet. Det gör att även om en person förstör för sig själv så kan socialtjänsten och andra instanser ofta inte göra någonting.

Tvång inte aktuellt

Personer med grava missbruksproblem kan visserligen bli omhändertagna med tvång enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare i vissa fall). Men sjukdomen har gjort att Lasse inte dricker längre. Ett tvångsomhändertagande är därför inte aktuellt över huvud taget.

Annars är ett LVM-beslut något som kommuner ofta drar sig för att ansöka om, eftersom det är dyrt att placera en missbrukare på ett behandlingshem. Det säger Emmeli Wulfstrand som är ordförande i Verdandi, en organisation som arbetar för ett samhälle fritt från alkoholskador och missbruk.

”Kastas ut på gatan”

– Numera är det otroligt svårt att få beslut om tvångsvård. Vi har sett folk som kastats ut på gatan eller till och med dött i väntan på ett besked om det, förklarar hon.

Men det är inte bara lagstiftningen som är ett bekymmer. Emmeli Wulfstrand säger att myndigheterna saknar helhetssyn och att missbrukare med psykiska och fysiska problem ofta hamnar mellan stolarna.
– De här personerna skickas runt mellan socialtjänsten och primärvården. Det gör att missbruket och sjukdomen behandlas var för sig när det egentligen borde behandlas tillsammans.

Kvinna som står med händerna i sidan. Gatumiljö.
Emmeli Wulfstrand är ordförande för Verdandi och jobbar dessutom som strateg på Hyresgästföreningen Mitt.

Hon tycker att bostadsbolaget har gjort mer för Lasse än vad många andra hyresvärdar skulle ha gjort.
– Men man kan inte kräva att en enda aktör ska lösa detta. Mannen riskerar att kastas ut på gatan om man inte hittar en lösning.

Annons

Fick lång tid på sig att flytta

I hyresnämnden gick bolaget med på att Lasse ska flytta först i december 2022. Detta för att socialtjänsten och hans förvaltare ska få god tid på sig att hitta en ny bostad åt honom. Även bostadsbolaget ska hjälpa till i den mån man kan.
– Vi har en dialog med bostadsbolaget och det här är ett problem som vi ska försöka lösa tillsammans, säger förvaltaren.

Han är frustrerad över situationen, menar att Lasse inte får någon hjälp.

– LVM är ju inte aktuellt eftersom han inte dricker och han kan inte vara på ett äldreboende. Frågan är var man ska ha en sådan här person. Men samtidigt tycker jag att socialen har undvikit att ta tag i det här problemet.

Fast det är väl inte så enkelt om han inte vill ha hjälp?

– Nej, så är det. Men socialen borde i alla fall stå för hans hyreskontrakt. Som det är nu blir han ju ansvarig trots att han inte förstår riktigt vad som händer.

Hem & Hyra har pratat med två chefer inom socialförvaltningen i den berörda kommunen. De kommenterar inte det enskilda fallet, men säger att socialtjänsten alltid får reda på om någon riskerar att bli vräkt och att man då erbjuder stöd och hjälp.

Fotnot: Lasse heter egentligen något annat.

Läs också Idun ändrade juridiskt kön – fyra siffror nära att få henne vräkt Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.